收藏文章 

2018-04-11

答問大會竟然有「雞」有「公廁」?!

  311補選過咗咁耐,幾位議會新丁都可以話係上晒手,民主派區諾軒同范國威一入議會就Join咗毛孟靜(Miss Mo)嘅議會陣線,搵隊友Backup;民建聯鄭泳舜(舜仔)更加唔使講,有民記咁大個後盾,只要冇講錯嘢、唔行差踏錯,坐好個位就得(不過上次唔去開一地兩檢個會就曳曳囉!)。今日Jenny就喺立法會巧遇之前喺311輸咗畀區諾軒嘅陳家珮(Judy),佢都嚟做「議會新丁」噃!不過就係做佢師傅葉劉嘅議員助理!

 

 

Judy有幾開心,真係隔住個mon都Feel到!

 

Judy落選又如何?變身葉劉嘅議助!

 

  葉劉話,係經過公開招聘決定請Judy嘅。不過係人都知,Judy本身就係新民黨嘅人,到底係如何喺公開招募下,最後都係決定由Judy做呢個位呢?一係就冇人應徵,一係就「公開招募」係流嘅,不過Jenny就覺得,無論係邊個答案,個觀感都唔係幾好咁囉!

 

  葉劉就解釋,311之後Judy對立法會啲嘢好熟,咁啱佢近排又有位議助走咗,所以咪搵Judy做Part-time囉!Judy仲透露呢份工月薪係得1萬蚊㗎咋!不過勝在有彈性,唔一定成日都要喺立法會當值,可以出去處理吓投訴、見吓組織咁,同區議員份工時間上冇乜衝突。Jenny見Judy今日心情靚靚,又跟出跟入咁,仲同記者們賣晒口乖咁話日後要同大家多多溝通,睇得出Judy可以得償所願「入議會」有幾開心喇!

 

有「雞」有「公廁」?!

 

  講返今朝立法會個行政長官答問環節,Jenny喺咁嚴肅嘅場合之下,竟然聽到有「雞」有「公廁」噃!講緊嘅就係Miss Mo喺質詢時,一嚟就話「香港嘅政治就充斥好多『雞』」!咩「雞」呢?Miss Mo就解釋話,例如係戴耀廷之前話自己係「殺雞儆猴」入面嗰隻被人殺嘅「雞」、李柱銘就話港珠澳大橋人工島防波堤事件係「死雞撐飯蓋」,但係佢自己最擔心嘅就係「人哋出豉油,我哋出雞」,仲要最後自己都唔敢食(用)添!因為錢就香港出大份,但係監管方面就乜都唔知,大家都好難對條橋有信心㗎嘛!此「雞」不同彼「雞」,小妹明白了!嚇死人咩!

 

 

講起雞,小妹腦內即時出現呢個畫面......

 

  咁「公廁」又係乜一回事呢?原來係旅遊界姚思榮話,而家香港唔少旅遊點嘅公廁設施好差,問林鄭會唔會好似習大大咁搞返個「公廁革命」喎!林鄭都知公廁會影響旅客觀感,不過都係一如既往咁話好關心、有決心改善,但就聽唔到有咩「革命性」嘅新諗法。梗係啦!「革命」只能中央搞,香港自己搞革命,想死咩!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

全新直播節目《hot talk 1點鐘》強勁嘉賓陣容 擴視野 添智慧 ► 即睇

更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#立法會 #特首 #公廁 #雞 #革命 #陳家珮
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
中概股回歸
施政報告2020
More
Share