收藏文章 

2019-02-08

人人「年初四咁嘅樣」大嘥鬼就熱烈彈琴熱烈唱

  一連三日嘅農曆新年假期完咗喇!大家今日係咪同Jenny一樣「年初四咁嘅樣」呢?不過Jenny就喺facebook見到同樣係今日返工嘅「大嘥鬼」竟然好開心咁款噃!莫非佢逗咗好多利是?

 

 

成功減廢 開心過「收利是」?

 

  睇真啲,原來大嘥鬼話今年各個年宵市場除咗回收廢紙、塑膠及金屬外,已經擴展到「全港15個年宵市場回收竹枝、木卡板及未能售出嘅桃花,又新增回收發泡膠、玻璃樽及其他未售出和凋謝嘅花卉,仲喺9個有快餐攤位的年宵市場收集廚餘」。所以當佢收到呢個減廢消息嗰時,仲開心過「收利是」喎!

 

新檯櫈、新層架、新玩具遭用完即棄

 

  Jenny仲記得,前幾日年三十晚年宵市場結束之後,大嘥鬼仲一直現場直擊回收情況,直落OT到年初一嘅朝早7點添吖!

 

  依小妹所見,被拋棄嘅物資有檯櫈、層架、帳篷、玩具等等,有唔少都係好新淨,似乎係為咗擺年宵而買返嚟。不過,回收嘅時候係凌晨,唔知多唔多市民去尋寶呢?嗰陣冇去都唔緊要,因為大嘥鬼就話,未能現場分發嘅物資,將運往「綠在區區」或其他地方暫存,之後會透過唔同途徑派發畀有需要嘅公眾人士,大家記得留意住佢嘅社交網頁喇!Jenny今日已經見到大嘥鬼公布有關領取年宵「舊竹」及「護根覆蓋物」(Mulch)安排,大家可以click入呢個網址登記領取:https://goo.gl/forms/kT8ZAtmPVEQxrkXj2

 

維園年宵垃圾少咗38公噸!

 

  小妹睇返政府資料,原來今年全港15個綠色年宵市場,總共收集約258公噸垃圾,較去年少咗大約72公噸。其中最把炮嘅就係維園年宵喇!今年嗰度收集到嘅垃圾約有58公噸,比去年減少咗38公噸,榮獲今年慳得最多嘅年宵市場!唔怪得大嘥鬼都讚「大家真係好叻叻」喇!不過如果大家擺完攤之後可以執返走啲檯檯櫈櫈重用,又或者直接搬啲舊檯櫈嚟擺檔,用完搬返走,總好過無限量咁送去其他機構啦!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App   財智‧健康‧品味生活     【立即下載】  iOS版 / Android版
更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#大嘥鬼 #年初四咁嘅樣 #減廢 #綠色年宵 #綠在區區
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
25周年慶
More
Share