收藏文章 

2019-03-07

選唔選特首?陳智思答得聰明有玄機…..

  今屆政府唔經唔覺做咗差唔多兩年,特首「跑馬仔」前哨戰都差不多係時候開波。特首林鄭會唔會連任?佢本人都未表態,而家已經有唔少人率先話撐佢連任喇!另一邊廂,一直被視為「黑馬」嘅行會召集人陳智思(Bernard),就從未停過畀人問佢「下屆會唔會選特首呀?」

 

 

黃志祥四撐林鄭連任

 

  嗱!信和集團主席黃志祥前幾日喺北京嗰時,四度話支持林鄭連任,睇嚟真係重要到說三次都唔夠吖!林鄭係咪下屆特首不二之選就仲未知,但 Bernard會唔會去選就好多人想知!佢今日接受港台專訪嗰時,就利申:「自己無能力勝任此職位」

 

  Bernard話,今屆政府做咗已經接近兩年,表現都好務實,顯示林鄭嘅執行能力好強,認為林鄭「絕對有能力連任」喎!佢仲話,其實只要知道特首工作要做乜,相信唔少人會卻步,佢就自問無能力勝任㗎啦!就咁聽起上來,對比之前同Jenny傾計時,Bernard嘅口風仍然一致噃!

 

咁下下屆特首呢?

 

  不過留意返啊,記者係問佢「會唔會選下屆特首?」,就算Bernard認為林鄭「絕對有能力連任」,但係特首都只可連任一次。Jenny亦都諗起當年梁振英就曾經話自己「根本唔係搞政治嘅材料」、「N屆都唔會選」,但係一個華麗轉身,就去咗參選。今日Bernard嘅回答都只係講3年後嘅事,可說答得非常聰明,萬一真係有人力邀佢出戰,都唔怕好似梁振英咁畀人拎住個Bite,無限翻舊帳恥笑。下下屆之後會點?Let’s see!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App   財智‧健康‧品味生活     【立即下載】  iOS版 / Android版
更多言歸政傳文章
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
25周年慶
More
Share