收藏文章 

2019-03-12

青年宿舍等了又等 青年都等到變中年喇!

  話說4年前一個風和日麗嘅晏晝,「四叔」李兆基話要捐塊地出嚟,畀政府起青年宿舍,點知幾年嚟都冇消息,大家都就快唔記得之時,直到近排卒之有返啲聲氣,今日下午終於佢呢塊地舉行動土儀式喇,名叫「保良局李兆基青年綠洲」。

 

 

 

曾蔭權時代產物 

 

  其實青年宿舍呢壇嘢,由曾蔭權時代講到梁振英任期都完埋,前年終於見到第一幢青年宿舍……動工喇!就係香港青年協會喺大埔興建嘅宿位,之不過得80個㗎咋!預計就喺今年落成。會唔會好似沙中線咁延期就未知,不過得80個位,攝牙罅都唔夠,起好都未必輪到你住。

 

  而今日動土嘅「青年綠洲」就好啲,可以提供1680個宿位,包括816間約160平方呎嘅單人房、432間約215平方呎嘅雙人房。由保良局營運,租金以會係市值租金一半,即係單人房大約2000蚊租、雙人房就大約3、4000蚊租!首次租期至少2年,滿咗兩年之後係可續約嘅,最多可以租5年。

 

首先你要……

 

  想申請?首先你要年齡介乎18至30歲,Jenny收到消息話入息要低於兩萬蚊,仲有好重要嘅一樣要求,就係申請嘅話要放棄輪候公屋㗎!至於用咩形式去分配?Sorry!小妹仲未收到風。

 

  Jenny好記得,「青年宿舍」呢個諗法,係前特首曾蔭權喺2011年提出,當時Jenny有啲朋友都心郁郁想去申請,點知一等就等咗8年幾9年,到而家連起都未起好,Jenny位朋友都已經由青年變成中年啦!睇嚟佢都要唱返句:「從來無我份~~~」先得喇!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App   財智‧健康‧品味生活     【立即下載】  iOS版 / Android版
更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#李兆基 #青年宿舍 #保良局李兆基青年綠洲 #土地發展 #上樓
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
25周年慶
More
Share