加入最愛專欄  收藏文章 

2020-12-11

一篇文章引爆建制反林鄭情緒

  專欄作家屈穎妍一篇《我不是建制派》文章,噚日喺建制派群組瘋傳。其實原因非常簡單,屈小姐一文,不但觸動藍營支持者對政府抗疫措施嘅不滿,更同時喺議會現時零反對派議員看守之下,挑起建制派進一步「反省」。長久以來,特別係自反修例事件以來,建制派「保皇黨」嘅角色,會否進一步蠶食佢地嘅票源,個個依家都諗緊計點同林鄭割席。

 

  有建制派議員就指出,屈穎妍篇文章喺藍營群組不斷相傳,某程度上已經係為林鄭判咗刑,「選民傳畀你同你講,屈小姐篇文寫得真係好,你夠唔夠膽幫林鄭講好說話?我肯定無議員咁蠢,仲敢孭住林鄭呢個計時炸彈!」

 

  本地藍營反林鄭情緒升溫以外,內地部分人對林鄭嘅睇法,亦都係越趨負面。有同唔少內地地方官員相熟嘅政協同Tina講,今次爆發第四波一發不可收拾,內地官員私下微信佢問候香港情況之時,無不加入批評林鄭之列。呢啲內地地方官指出,以林鄭今時今日嘅抗疫成績,特別喺阿爺派專家落嚟幫手抗疫之後都搞成咁,丟盡阿爺架,換轉喺內地,林鄭早早已經被「人頭落地」,官運亦已經劃上句號,「肯定早早就可以日日同老公傾計」。更令香港周邊地區嘅內地官員不滿嘅係,香港爆到七彩,好容易將疫情帶返去內地,到時一個唔小心喺內地爆發,被炒嘅又會係內地官員,「你話內地官員見到林鄭嘅所謂抗疫措施,點會唔佛都有火?」

 

  咦?如果內地官員都咁睇林鄭,咁林鄭咪連任無望?呢位政協就話,單單睇抗疫成績就梗係滿江紅,肯定無得留低,但問題係香港形勢太複雜,大前提係要有一個人阿爺信得過而又肯做特首嘅先得。聽講背後有唔少曾經諗過下染指特首嘅商界精英,諗起將來可能成屋現金,甚至被制裁到周圍都去唔到,依家再探下路睇下對寶座仲有無興趣,個個都耍手擰頭,「只可以話2022要選嗰陣係點無人知,但今日林鄭個位仍然係好穩陣。」

 

  咁,似乎罵林鄭將會成為建制派選舉之前嘅主旋律,但罵嘅只會留喺本地政策、抗疫措施,但凡涉及同內地融合嘅,建制派仍然係會自覺咁埋位。

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【先到先得】訂閱etnet YouTube Channel,即可獲贈咖啡禮券!► 立即行動

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會 #林鄭月娥 #抗疫 #屈穎妍 #建制派 #我不是建制派
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
中概股回歸
新型肺炎
More
Share