收藏文章 

2019-02-14

十萬個激嬲老婆的理由:黃錦星「環保式自殺」 太太從此唔再送生日禮物

  環保局局長黃錦星(星星局長)一向推祟環保大家都知,今日佢就同一班學生Share自己嘅奮鬥史,仲話細細個由深水埗板間房搬到廉租屋沙田㘭邨住,自此有「左飛鵝、右獅子」伴住,令佢養成接觸大自然嘅習慣,加上出身基層爸爸媽媽都教佢要慳家、惜食、唔好浪費。適逢今日情人節,佢就為咗唔好浪費一早問定太太想咩禮物,但自爆咗一件「環保式自殺」事件,一句激嬲咗太太,從此冇生日禮物收。噢……

 

 

 

「未試過苦 又點知道咩係甜」

 

  黃錦星於童年時曾於深水埗板間房生活,他憶述當時一家七口需同居於一張碌架床上,「父母瞓上格,我哋五兄弟姐妹加塊板就瞓下格。」仲勉勵學生唔好怕捱苦,「未試過苦,又點知道咩係甜」。齋噏好悶架嘛,所以局長好大方咁Share埋佢童年、青年嘅絕密照,Jenny忍唔住要Cap低同大家Share!(見文末)

 

一句激嬲星太 又關全球暖化事?

 

  講起甜,適逢情人節,情侶間互相送朱古力、送禮物已經係常態,甜膩氣味充斥街頭各處。星星局長都好Sweet咁話都會買禮物畀太太,不過就有事先問定對方想要乜,至於會送咩?佢就答:「唔、話、你、知!」但就講起以下呢段「環保式自殺」事件:

 

  話說局長係冬天生日,所以佢太太每年都會送佢一件冬天衫做為生日禮物。有一年,局長覺得唔太妥,決定同太太講……

 

  星:其實上年、上上年嗰幾件我都係著咗一次、兩次、三次咋……仲好新淨啊!所以今年你都唔使再送新嘅冬天衫畀我喇!

 

  星太:……

 

  星:何況而家香港冬天都比較飄忽,冬天都唔知去咗邊……

 

  然後,星太嬲咗!

 

  之後點收科?星星局長話當時同太太好好傾咗氣候變化嘅問題,太太明白晒,就下咗啖氣喇!但星太都補咗句:「咁你以後生日呢,都唔駛收禮物喇!」局長仲藉機同在場學生講,快樂唔應該單睇物質,最緊要健健康康。Jenny對此非常認同!

星星局長一家三口。

 

 

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App  財智‧健康‧品味生活
【立即下載】  iOS版 / Android版
更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#黃錦星 #十萬個激嬲老婆的理由 #情人節 #環保式自殺 #全球暖化 #氣候變化
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
25周年慶
施政報告
More
Share