加入最愛專欄  收藏文章 

2019-05-21

西環頻頻發功 政黨歸隊齊齊「茅塞頓開」

  今日又係講《逃犯條例》!呢排中聯辦頻頻發功,上星期先叫完班人大代表同埋政協去西環「開會」,保安局噚日仲公布埋打算直上大會恢復二讀喇!

 

 

 

商界有保留 政府頭都痕

 

  大家都記得之前商界嘈到拆天,話怕會唔會因為追溯期,以前喺大陸做生意時嘅「疏通疏通」會變成今日被引渡返去嘅理由。政府雖然「從善如流」咁剔除咗9個罪項,再係咁解說,佢哋都仲係有啲保留,政府嗰時應該都幾頭痕!

 

  不過唔使驚,阿爺喺大廳!自從中聯辦同港澳辦上個星期開金口之後,大家就受到感召,紛紛話撐喇!就好似嗰日喺中聯辦開完會出嚟嘅政協黃英豪話,之前自己都有啲嘢唔明,但係喺呢1個鐘頭45分鐘嘅會議入面「茅塞頓開」,要即到社區同市民解說添呀!

 

傾多幾次偈 田少S終會歸隊?

 

  除咗佢之外,商界嘅代表、立法會金融服務界嘅張華峰(肥老闆)都喺噚晚出Post,原來局長噚日公布完直上大會之後,就去咗香港證券學會講解《逃犯條例》。肥老闆就話今次講座「令業界清楚掌握條例草案的內容,消除了不少誤解和大大減輕大家不必要的憂慮」,後面仲Hashtag「#支持早日通過逃犯條例添」!睇嚟經民聯已經第一時間歸隊啦!

 

  而今日就輪到自由黨喇!事關Jenny收到個採訪通知,原來今日自由黨搞咗個答問大會,又係請咗保安局局長李家超去「解說」,睇嚟佢哋都準備好「茅塞頓開」喇!而最出名嘅「壞孩子」、實政圓桌田北辰今日就話對政府要將草案直上大會感到「詫異」,但係一講到投票取向就話「言之尚早」,唔通真係被前黨友葉劉批中,「姓田嗰啲都話歸隊」?

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

「港元定存息率」大比拼 食息都要食得醒 https://goo.gl/i9KA4Y
更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#逃犯條例 #立法會
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
置業不是夢
More
Share