加入最愛專欄  收藏文章 

2019-06-03

勞福局用3年買物業起設施 18區梗有間幼兒中心喺左近?

  話說年初公布嘅《財政預算案》,大家仲記唔記得有啲咩措施呢?如果你淨係記得$4000嘅話,Sorry囉!你答錯咗喇!$4000已經係上年《財政預算案》嘅事嚟喇!而Jenny最記得嘅就係特區政府要響應阿爺嘅「公廁革命」,拎6億嚟翻新240個公廁!不過而家改革公廁就未有聲氣,反而另一個預算案焦點--勞福局話要直接拎200億出嚟買物業嚟整社福設施,今日就有文件交咗上立法會喇!

 

 

業主們機會嚟喇!

 

  之前政府喺《財政預算案》記者會上就話,計劃撥款200億元買60組物業,預計可以提供130個設施。今日份文件就顯示咗會加碼,可以提供到158個設施,包括48間長者鄰舍中心、28間幼兒中心、15間長者日間護理中心等,預計最後一批物業會喺2023年首季購置,2023年底至2024年初投入服務,但政府今日就仲未公布確實選址。

 

  不過,有議員就計過條數,200億元買60組物業,每組物業大概就要3億,擔心政府咁做會唔會變相「托市」呢?雖然財政司司長陳茂波(波叔)就話以前已有先例,例如回歸前港府曾經喺1995年同樣透過購買物業增加社福設施。而勞工及福利局局長羅致光就話,今次建議購入60個物業,面積介乎千多至逾萬平方呎,只佔上年年底非住宅物業總存量0.1%,「相信影響非常之細」。之但係有政府畀錢,點都安心過喺私人市場放售,或者對唔少業主嚟講今次都係「機會嚟喇!飛雲!」

 

有設施又有冇人手先?

 

  另外,上面都講咗會有28間幼兒中心,而文件亦都講明,計劃喺每區都增設最少1間幼兒中心,而元朗、西貢呢啲有較多年輕家庭嘅地區,仲會重點設置更多幼兒中心添!Jenny都覺得至少每區加多間點都係一件好事,之但係人手方面又配唔配合到呢?Jenny聽聞唔少姐妹都話而家社區保母短缺;如果唔夠人手,就算有地方會唔會都係無補於事㗎?

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App
財智‧健康‧品味生活
【立即下載】
iOS版: http://goo.gl/5qT9Op
Android版: http://goo.gl/nc3xAn
更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#財政預算案 #勞工及福利局 #200億 #社福設施 #幼兒中心 #社區保母
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
置業不是夢
More
Share