加入最愛專欄  收藏文章 

2018-06-14

樓價只上不落 背後有個鮮為人知誘因

  香港樓價連升25個月,5月份又催生了地王,港樓的升浪,正波瀾壯闊,濺起的水花,深入民家。

 

  朋友是青年才俊,無論事業前景或居住環境,都可謂擎天一柱、底氣十足。

 

 

  有一陣子他有點納悶,為甚麼對面的二千呎單位,常有不同的人出入?難道富豪業主有一噸親戚,輪流來君臨維港?他後來與跨境營商的朋友談起來,才發現香港樓市熱上加熱,原來暗裏有一把火!

 

  「你有所不知,國內富豪,喜歡喺香港買豪宅,真係一物多用。」他朋友解釋。

 

  「投資?定自己住?」才俊問。

 

  「佢哋自己來港就住酒店嘅。」

 

  「咁層樓攞嚟曬太陽呀?」

 

  「係曬,不過係曬排場。佢哋通常一買就兩層,一層打通,做三星食堂,一層就做五星賓館。」

 

  「哦!用嚟招呼貴賓。」

 

  「你知啦!自從打貪雷厲風行以後,無論名錶、名女人、名店、名酒店、名飯店都唔可以沾上關係,畀人影到,烏紗不保!香港啲豪宅,由地下停車場直通(車立)層,直達樓層,privacy奇高。而且高幹都珍惜自己條命仔,喺外面食飯,點都油膩兼重口味,呢啲富豪請私人廚師掌廚,包保唔會用萬年油,而且全無成本考慮,食材要幾靚有幾靚。賓主摸完酒杯底、傾掂合同後,高幹可以坐番(車立)去另一層休息。方便、優雅、隱秘、穩陣,真係神不知鬼不覺。」

 

  「咦!傾到大刀,呢啲成本完全值得。」

 

  「係啦!富豪有呢啲物業,仲可以一路自己風光,一路資產增值,呢啲投資唔只自負盈虧,仲可能有倍計升幅,所以國內富豪一定支持香港樓市,就等如支持自己生意一樣啫。」

 

  原來港樓有如此妙用,難怪成為兩地投資的重中之重。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App   財智‧健康‧品味生活     【立即下載】  iOS版 / Android版
更多玄來更精彩文章
你可能感興趣
#香港樓市 #樓價 #豪宅
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
25周年慶
More
Share