加入最愛專欄  收藏文章 

2019-08-08

【匯報技巧】Present是團隊精神的考驗!面部表情如何控制才顯專業?

  中學、大學少不免有 group presentation。細個 present 經驗少,一企喺一大班同學老師面前,總係緊張到口震手震,揦埋口面。到而家人在職場,一 team 人喺上司、老細、客戶面前 present,雖然多咗一份老練,但都總有一個嘅疑惑,就係其他組員 present 緊嘅時候,你喺台上應該做咩呢?面部表情又應該點控制?

 

  呢幾個星期,政府開咗幾個記者招待會,且看呢一班月薪幾十萬嘅香港精英點樣處理以上問題,亦讓我哋可以好好參考學習。

 

 

  佢係雙目最有神嘅一位,一雙精靈嘅眼睛不斷四圍望,顯示佢若有所思,可能係溫習緊一早準備好嘅 model answer。佢眼睛雖然四圍望,但佢個頭從來唔郁,亦無向講者點頭表示認同。企喺第一排,畀人擺喺最前線,感覺有啲理虧,所以緊張同口窒亦算正常。

 

 

  呢位同事雖然企喺最後排,一個佢以為無人會留意到嘅地方,但佢嘅表情往往可以令佢發出光芒,成為眾人焦點。半開合嘅眼睛,嬲咗成村人嘅模樣令人懷疑佢係咪被迫企出嚟,所以以臭臉作回應。

 

 

  睇直播時真心覺得佢係一塊紙版公仔。換過三位唔同 presenter,但佢每一分每一秒都維持住同一表情,同一個放空嘅眼神。呢種極至專業嘅定格表現應該可以令佢成為街頭表演藝人,做雕像。

 

 

  一貫憂鬱但無焦點嘅眼神,帶畀台下觀眾陣陣寒意。目無表情、灰頭土臉更令人覺得佢缺乏睡眠。正面啲睇可以話佢為呢場 present 廢寢忘餐,但上得台就唔可以怯,擠出一個令人咁 unpleasant 嘅面口,就算你講話好精闢(雖然佢做唔到)都會大打折扣。

 

 

  有啲會議會開好耐,所以保留體力,懂得留放非常重要。開始會議時企得四四正正,會議中段時就歪歪斜斜,左搖右擺,觀眾其實擔心你仲多過留心 presenter。

 

 

  靠邊站不代表你唔重要,相反更考你功夫,因為你離開 presenter 最遠,接收指示嘅距離亦係最長,所以你更要留心整場會議嘅一舉一動。如果一個靠邊站嘅同事都表現得非常投入,聽得津津有味,經常點頭示好,亦表示團隊士氣較好。眈天望地,老細望左,你望右,可能你更有潛質做 body guard。

 

  早前一名警員嘅一句說話說出了重點:「We are not background ar!」的確,一眾企喺後面嘅同事唔應該只係背景版,而應該顯示出專注、顯示對講者嘅支持。就算你無份 present,你都要做好喺背後支持嘅角色。臨時演員都係演員,上得台,你就係焦點。

 

  從呢幾場記招,我發覺原來我哋平時喺公司做 present,原來一啲都唔失禮。

 

image source: 

 

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App  財智‧健康‧品味生活
【立即下載】  iOS版 / Android版
更多我做Marketing文章
你可能感興趣
#職場
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
25週年慶
施政報告
More
Share