加入最愛專欄  收藏文章 

2020-04-29

現在樓市好似二八天時

  有老友話不明白近日樓市,或者不明白近日樓市報道,上星期是劈價連天,業主有錢賺都話明賺實蝕,樓市隨時會下跌兩三成,今日就話新樓貨尾銷情不俗,有屋苑創歷史高位,還有業主賠訂重售,究竟樓市現在是甚麼形勢,很難睇通睇透。

 

  老友真的是大想頭,誰可以睇通睇透樓市,略知一二已經是受用無窮,我認為樓市好似現在天氣,老一輩人叫二八天,閣下著羊毛衫加外套冇問題,著短袖T恤也可以。其實,樓市成交有高有低,無論點講都可以,地產代理多數引用一些個別例子,這些可以被歸納為小數據,近期代理想業主賣樓,小數據就傾向講一些劈價成交,甚至未成交都講,大數據就是差餉物業估價處以及中原指數。上星期五,中原指數破了8個星期高位,但在過去8星期,大家只睇到劈價盤,劈價成交,原來樓市在劈價聲中上升,那些見到有劈價賣樓的業主真的不值。不過,又不能夠怪任何人,買樓賣樓咁大件事,一定要自己做足功課,贏輸都是自己承擔,怪人反而會畀人覺得自己愚昧,唉,賣仔莫摸頭,賣左出去就算,唔好想咁多。

 

  不少人認為大數據是真,細數據是假,其實是搞錯,大數據只是一個平均數,反而不真實,而細數據是成交個案,珍珠都冇咁真。不過,用少數個案來反映整個市況,這只是以偏概全,所以,大小數據要互相融合才可以了解到真正樓市形勢。就好似最近,不少人同我講劈價盤滿天飛,樓市將會大跌,應該及早賣走手上物業,我話唔講將會,而是現在劈價盤滿天飛,中原指數一定大跌,但事實上是相反,我同意劈價是有,但不是滿天飛。與此同時,亦有不少高價成交,才令到中原指數在劈價盤滿天飛之下仍然上升,我並不是叫大家急著買樓,而是叫大家唔好見到有一些劈價盤就急急賣樓,當那些業主降價出售物業,代理就會對買家說,我又搵到一個劈價盤。

 

etnet財經 ‧ 生活App獨家「銀行匯率比較」功能 立即下載 iOS/Android

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

更多樓市亮話文章
你可能感興趣
#樓市 #買樓 #差估署 #中原指數 #劈價盤
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
新型肺炎
中概股回歸
More
Share