加入最愛專欄  收藏文章 

2020-05-15Text: 李皆穎

《經濟不停學》在岸離岸有價差,中間價即預示價?

  上集我哋講過喺香港銀行唱人民幣現鈔抑或儲定期,統統都係用「離岸」計算,咁「在岸」又係點呢?

 

在岸離岸要分清,賺取價差更加醒

 

(Shutterstock圖片) 

 

  所謂在岸價(CNY)人民幣,其實係根據中國外匯交易中心所公布嘅價格,即係當日中國境內人民幣兌外幣嘅匯率,並以人民幣中間價同參考一籃子貨幣(包括美元、歐元、日圓)所制定,但係匯率浮動係有限制,浮動範圍為人民幣中間價嘅上下各2%。

 

  我哋可以理解為,在岸人仔受嚴格管控,所以價格唔容易浮動;但離岸人仔則因為喺國際市場自由買賣,比較容易受金融或者政治事件所影響。由於在岸、離岸好容易造成價差,亦有人借價差進行套利。

 

債券市場夠龐大,債券、滬深港通睇在岸價

 

(Shutterstock圖片) 

 

  香港兌人仔現鈔又或者兌換做定期都係用離岸價,咁係咪唔需要理在岸價呢?其實好多香港人都有投資內地資產,其中最大投資包括中國債券,而在岸人民幣債券係比較龐大,目前市值高達13萬億美元。所以,經「債券通」買中國在岸人仔國債,都要睇實在岸價為主,亦都好多外資大孖沙留意。

 

人民幣中間價影響匯率

 

(Shutterstock圖片)

 

  「中間價」又係乜東東?其實就係中國外匯中心每日訂立出嚟嘅「指導價」,係外匯中心每日向中國所有銀行詢問佢地嘅匯價,刪除最高同最低報價後,再用加權平均計算出嚟,並會參考一籃子貨幣同逆周期因子,而呢個價就給予在岸人民幣指導性,在岸人仔只可以係中間價上下各2%之間浮動。

 

中間價預測人仔未來走勢

 

(國家外匯局官方網站截圖)

 

  點解要睇實中間價呢?因為佢有一定嘅預測性作用,假如外匯中心公布嘅中間價連續大升或大跌,都可以解讀為人仔升值/貶值趨勢,並會對在岸同離岸人仔有一定程度的影響。呢一期中美貿易戰打到勢成水火,參考中間價其實都可以理解到央媽對人仔嘅意圖,好似美國上年向中國商品徵收關稅,人仔跌破「七算」以應對。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【數量有限】訂閱etnet YouTube Channel,即可獲贈etnet精美筆記本及年曆卡! ► 立即行動

更多經濟不停學文章
你可能感興趣
#理財 #經濟不停學 #RMB #離岸 #在岸 #中間價 #人民幣
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
新型肺炎
More
Share