加入最愛專欄  收藏文章 

2020-10-08

《Online有話兒》賀錦麗單挑彭斯,副總統辯論邊個贏?

  早幾日侵侵(特朗普)大戰Sleepy Joe(拜登),無幾耐侵侵就中招新冠肺炎,但三日就出院,真係「奇蹟」啦!不過今日焦點就係落係副總統辯論上,由賀錦麗單挑彭斯,唔知你又覺得邊個贏呢?

 

 

賀錦麗先出招,指責侵侵政府係史上最大的失敗

 

 (Shutterstock圖片)

 

  新冠疫情搞到全球中招,而美國都死咁多人,民主黨梗係拎住呢樣嘢攻擊侵侵政府啦:

 

  「特朗普明知呢個疫情,但反而去隱瞞佢,所以本屆政府嘅無能,令到美國已經犧牲21萬人,美國人見證了我哋歷史上所有總統執政以來最大失敗!」

 

  賀錦麗一嚟就出招咁狠,彭斯梗係反駁,話對家拜登同賀錦麗嘅抗疫都係抄侵侵政府,不過抗疫嘅嘢大家都係差唔多,有話邊個抄邊個咩?賀錦麗呢次攻擊力強啊!

 

經濟議題彭斯發威,指特朗普在任令人民收入上升!

 

 (Shutterstock圖片) 

 

  作為專業生意人,侵侵在任確實令到美國經濟略有起色,而且股市連番破頂,呢一點真係無得講,所以彭斯都捉住呢點攻擊對方:

 

  「特朗普任內,令人民收入上升;而拜登上台反而令稅收增加,市民擔子只會更重!加上拜登上台後,會禁止壓裂方式(Fracking)開採石油,簡直就係損害美國就業市場。」

 

  賀錦麗只係回應指會好好善用稅收,幫助低收入民眾,而拜登更加唔會禁止壓裂方式開採石油。不過侵侵就火速係推特貼出賀錦麗早前斬釘截鐵咁話「上任第一天就會禁止壓裂採油」嘅影片,果然有備而來!

 

中美問題難判高低

 

 (Shutterstock圖片)

 

  兩位參賽者就中美問題爭論得臉紅耳赤,因為自中美爭端開始之後,兩國經濟都明顯睇到有損失,賀錦麗就捉住呢點攻擊對手:

 

  「特朗普政府明顯係貿易戰中輸咗,而加美國失去大量職位,農夫們又破產,好多美國人下個月租金都交唔到,國民經濟係納入災難!」

 

  不過彭斯反指,拜登從政多年都未處理過中國問題,先係令到美國失去就業機會嘅主因,彭斯又指疫情問題,都係靠特朗普先可以力挽狂瀾。不過呢個問題真係難以判斷兩位參賽者高低,疫情又未完,中美又衝突緊,豈能蓋棺論定呢?

 

  呢次辯論,睇得出大家氣氛相對平靜,未係好似上次咁, 劖亂歌柄情況唔太嚴重,大家係各個議題上都互有攻勢,我嘅評語係:「打和啦!Super!」

 

撰文:李皆穎

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

全新直播節目《hot talk 1點鐘》強勁嘉賓陣容 擴視野 添智慧 ► 即睇

更多Online有話兒文章
你可能感興趣
#理財 #Online有話兒 #特朗普 #拜登 #賀錦麗 #彭斯 #疫情 #經濟 #貿易戰 #中美貿易戰 #中美關係
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
施政報告2020
More
Share