• |
  • 極速報價
  • |
  • 會員
  • 產品服務 / 串流版
  • 設定

04/02/2019

【公立醫院迫爆的背後】醫護人員其實仲有好多嘢要呻……

  • 收藏文章

  家陣最hit嘅話題,離唔開流感高峰期公立醫院迫爆,同埋醫護人員激心嘅新聞。人手唔夠,病床唔夠,加埋其他零零碎碎嘅擾民小事,等於煩上加煩。

 

  話說《明報》上個月尾報道公立醫院醫生閉門申訴大會上各人大吐苦水,有一樣嘢令到我呢個病人兼家屬都好有共鳴,就係打印機塞紙。

 

  想像一下,到睇症尾聲,醫生只要打印好覆診紙及藥紙畀病人之後,就可以接住睇下一個病人,但竟然——噢!死火!打印機塞紙!

 

  診症室內唯一可以處理呢個問題嘅,你估仲有邊個?當然係醫生自己。你只能見住佢打開個打印機前門後門整一大餐,面上表情冷靜,但內心顯然滴晒汗。搞咗一輪之後,佢好尷尬咁同你講:「唔好意思,呢部機壞咗,我要過隔離房印畀你哋。」就係咁,浪費咗寶貴嘅三五分鐘診症時間。

 

  小問題積埋積埋,你都唔好話唔甘。

 

  同做護士嘅朋友傾開呢件事,點知佢話:「呢啲都係小事。」

 

  是咁的:「當時有一個急症,要趕住抽佢五六筒血送去化驗(醫生要靠化驗結果去救命),殊不知,打印要貼喺裝住血液樣本小管上的label到第六張時,個label機居然印唔出。哼!咁就畀佢一嘢撓起。你請人送住嗰五筒血驗住先?定係等整好部label機貼埋第六筒一齊送上去?救緊命㗎大佬!分開送嘅話,(運送樣本的)阿姐就要跑嚟跑去,所以往往都係整好部機先,咁就會delay化驗報告出嚟嘅時間。」朋友話,醫管局一味慳,機械損耗到某個點,點修理都係壞,真係好擾民。

 

  佢又話,近年醫管局採購的醫療物資,質素好差,差到有可能/已經整親病人,同時妨礙佢哋救人。

 

  例如舊年開始所用的500毫升鹽水樽,樽底用來倒吊時掛喺鹽水架上的塑膠圈,居然會斷。「呢頭幫病人set好晒吊好鹽水,轉頭個圈就爛咗,支鹽水即刻跌落地。我做咗廿年護士,真係第一次見!」佢話,呢個情況,舊年開始每兩三個月就有一單,好彩冇扑親病人,上頭只係叫佢哋唔好再用同一批鹽水。「你諗吓,畀病人見到啲物資咁嘅質素,佢哋有乜感想!」

 

  至於已經整親病人嘅,就係一種用嚟固定鹽水針頭嘅透明薄膠布(正確嚟講,叫「靜脈注射部位敷料」)。朋友話,本來HA用開一間大廠產品,叫Tegaderm。按招標結果,呢排轉用另一間生產商,出現咗兩個問題。

 

  第一,塊嘢唔硬淨:撕開底下的保護紙後,本來即可貼喺病人皮膚上,點知佢容易變成梅菜咁黐埋一嚿,只好開另一塊用。喺爭分奪秒嘅急救病人時刻,出啲咁嘅狀況,直頭阻住晒兼忟死人。

 

  第二,佢黏力唔得:如果遇著急性心肌梗塞等等皮膚出汗多嘅情況,呢批有問題薄膠布固定唔到個鹽水針頭,針頭容易移位,就係咁,針頭由靜脈移到皮下,啲鹽水唔單止入唔到靜脈幫病人,仲响皮下積聚而腫脹。護士朋友話,有啲患認知障礙症嘅公公婆婆,會拉扯鹽水針頭,有問題薄膠布因為黏力差,就更加容易令針頭移位,搞到啲公公婆婆入針位同附近部位腫晒。

 

  其實,我只係問候吓呢位護士朋友兩句,佢就盡訴心中情:「講起當值時冇時間去廁所,人人都係忍。一到放工嗰刻,我試過同個同事一齊衝入廁所,然後一齊嗌:Get set. Ready. Go!——大家一齊痾,睇邊個痾得多,聽起嚟好好笑,係咪?」佢隨即大笑三聲,之後,係我哋兩個唔知講乜好嘅沉默。

 

  我諗起佢為佢嘅事業進修又進修,又諗起之前我或者屋企人响公立醫院遇上那些好醫生、好護士、好職員,真係要講句:HA以至政府各位揸fit人,人才唔係攞嚟糟蹋嘅,係要嚟珍惜嘅。呢個道理,冇理由唔明白。

 

「港元定存息率」大比拼 食息都要食得醒 https://goo.gl/i9KA4Y
我要回應

你可能感興趣

熱門Tags

  • 生活副刊
  • DIVA
  • 健康好人生