• |
  • 極速報價
  • |
  • 會員
  • 產品服務 / 串流版
  • 設定

26/05/2020

《Online有話兒》賭王金句重溫:你無法子夠賭場賭㗎!

  • 加入最愛專欄
  • 收藏文章
Text: 李皆穎

  「賭王」何鴻燊於今日(26日)病逝,享年98歲。「賭王」一生傳奇,喺面對傳媒嘅時候,經常都有妙語連珠金句,令人津津樂道,今日我哋就重溫一下「燊哥智慧」,分分鐘袋錢入你袋!

 

(CNS圖片)

 

1.對賭博:你無法子夠賭場賭㗎,因為我哋抽水㗎嘛!

 

  「小賭怡情,大賭亂性」,長賭就一定唔會夠個莊玩。大部分賭局入面,莊家勝出機率永遠都會贏客仔小小,加上客仔贏莊家都要抽水,開賭可謂長做長有。所以「賭王」奉勸世人,賭博係玩耍娛樂,千萬唔好過分沉迷,所謂「長賭必輸」就係咁解,但燊哥都語氣深長咁講:「可惜啲人都唔會聽嘅。」

 

(CNS圖片)

 

2.對人生:上帝係好公平嘅,只要你勤力發憤,總有機會到你,到時就要識得把握

 

  賭王出身於何東家族,喺香港皇仁書院讀過書,經歷過戰爭,亦被有錢親戚奚落過,所以燊哥先出盡力搵錢,而佢都經常勉勵年輕人要發憤圖強:「因為上帝好公平,當機會嚟到就要識得把握!」

 

(CNS圖片)

 

3.對老婆:笑容要似哈巴狗,但千祈唔好淪為「烚熟狗頭」

 

  眾所周知,賭王有四房人;「賭王」曾經表示,四房人都樂也融融,不過喺2011年就曾經發生過爭產事件。但點都好,「燊哥」確實係一位「愛妻號」,而且講到明「四個都咁錫」,一到新年佢就會走晒四房,個個都陪食飯,連佢自己都話:「走到氣咳!」

 

  點解賭王可以有四個老婆咁架勢堂?其實因為當年香港雖然係殖民地,但部分法例仍跟「大清律例」,所以賭王喺1942年娶完元配黎婉華,再喺1957年娶藍瓊纓為妾。直到70年代婚姻制度改革,改為一夫一妻制度,三房陳婉珍同四房梁安琪就以「三太」及「四太」為稱呼,雖然無正式註冊,但確係賭王公開承認嘅伴侶。

 

(CNS圖片)

 

4.對股市:恒指會繼續好落去,有機會見4字添!

 

  時間要推返去2007年,當年股市日日創新高,恒指重破埋三萬點,傳媒問賭王有咩睇法,佢表示恒指將會繼續好落去:「有機會見4字(四萬點)添!港澳兩地前途無限,內地會力撐,兩地經濟想壞都難。」記者再追問幾時會到四萬點,佢風趣地答:「到四萬點先答你!」不過之後爆出雷曼事件,大家都知道往後係點。

 

(資料圖片) 

 

5.對西九:中標財團肥到著唔到襪,好世界到不得了!

 

  當年西九招標前後,賭王極力反對單一招標,因為到最後只有幾個有能力嘅財團先可以入到標,更形容中標財團:「肥到著唔到襪,好世界到不得了,而家更封埋你封大利是。」另外,如果單一招標,政府地價收益最多只有500至600億,但分拆的話就可以令庫房有2100億元收入,佢當年仲譏諷政府:「阿蘭賣豬!一千唔賣,賣八百!」

 

(西九文化區官網圖片)

 

6.對生意:唔好接受個「NO」字,我一生人唔聽個「NO」字!

 

  燊哥講當年爭取賭權時候,受過唔少威脅,並同佢講:「你自己因住,如果你一定要開(賭廳),你買定棺材都得啦!」不過燊哥一於闊佬懶理,定過抬油,因為嚇佢唔到!但都要等三年之後,生意先有起色,皆因佢自己講過,作為一名生意人,唔會相信失敗,唔好聽到個「NO」字!

 

(CNS圖片)

 

  賭王一代傳奇,叱咤風雲,讀佢嘅故事令人回味無窮。賭王,R.I.P!

 

(CNS圖片)

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

我要回應

你可能感興趣

放大顯示
保哥快趣煮

精選文章

  • 生活
  • DIVA
  • 健康好人生