加入最愛專欄  收藏文章 

12/03/2018

身邊總有一個「偽放閃」

  閃光無所不在,上個網你被曬親了嗎?

 

  「你同女朋友成日食好西喎。」我笑著說。

 

  「你話InterContinental定Conrad嗰餐?」他答。

 

  「哈,兩餐都係好西喎。」

 

  「佢影相呃like多過食啦,平時唔捨得,要食就要食貴嘢,最後咪我埋單。」Oh,他這樣說自己女友啊。

 

    無閃不歡的不只好西……

 

  「咁上次條Pandora呢?好多charms喎。」

 

  「唔係我送㗎。」

 

  「佢個post寫住『Thank you love』都唔係你?」

 

  「佢自己買㗎……」

 

  我和她並不熟,但幾了解她的生活大小事,Facebook、IG好比天眼,你知有些人,無論去哪裏、做甚麼都喜歡放上網share。

 

  平民生活吃快餐、炸雞、港式西餐,誰想睇!當然要著靚衫去高級餐廳,影張靚相放上網才是曬命基本事。食?志不在此啦,好西才是重點;港女至愛,滿佈不同charms的Pandora,夠貴夠閃吧。曬命無非要得到大家的目光,來來來,羨慕得紅了眼也記得按like按心心吧。

 

  每天掃著Facebook、IG,總有幾個朋友特別愛曬,幸福放閃、曬生活、曬好西,反正能放上網的就放,不曬不知過得豪啊。以為她放的相、寫的post就等如她真實人生?食好西要人埋單,收禮物曬甜蜜,原來是自己掏銀包。幸福的模樣假的,美好的生活假的,精心鋪陳出來的都是假的。

 

  炫耀的美好有多好,背後的假面也可能有多假,正如她不過是拉著男友一起瘋,為她拍照影好西兼埋單而已。放閃是要別人見證自己過得有幾好,真的有特別幸福嗎?

 

  網上五光十色的放閃,愈放閃不就愈假嗎? 

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet財經‧生活App   財智‧健康‧品味生活     【立即下載】  iOS版 / Android版
Be Inspired by 25

You May Also Like
#兩性關係 #Sex & Relationship #放閃 #曬命
More on Sex & Love

Popular Tags

即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
    • 港股
    • A股
25周年慶
脫歐鬧劇
More
Share