加入最愛專欄  收藏文章 

02/04/2024

狼虎之年性慾卻漸漸下降!纏綿時才感受到愛與渴望,是心灰意冷的最大主因?

  情慾與感情,同樣需要被滋潤;不然,就會漸漸淡化或扭曲。

 

    「好多人話女人三十幾歲嘅時候,性需要會增加,係咪真嘅?」他聽過女人有狼虎之年,想知道這個形容女人性慾高漲的階段,是真實還是傳說?

 

  「如果女人去到呢個年紀,性慾不但無增加,反而有明顯下降,係咪唔正常?我老婆過去喺性生活上都幾主動,我哋平均會每星期會做愛一、兩次,但近半年佢冇咗以前嘅主動,做愛次數亦比以前少咗。上個月,我哋只係行埋過一次。」他留意到太太在床上的投入程度,以及做愛次數都有下降,開始有點擔心。

 

  「唔知會唔會係佢嘅性需要大咗,而我滿足唔到佢,令佢冇興趣,影響咗佢對性嘅投入。」他擔心性生活次數及質素下降,跟自己的性能力有關。

 

  「結咗婚幾年,我覺得有啲攰。」他太太在輔導室內說。

 

  他們結婚六年多,難道是七年之癢,關係開始變淡。

 

  「我覺得我哋嘅感情唔係變淡,而係從來無熱過。對於我哋嘅關係,我有啲灰。」她慨嘆地說。

 

  感情不曾有過熾熱感覺,但她過去在性事上一直主動積極,不是個矛盾嗎?

 

  「做愛嘅時候,我先稍微感覺到佢對我嘅著緊同渴望。平時,我哋嘅相處好平淡,平淡到無愛嘅味道。」她覺得只有在做愛時才感到愛的感覺,所以過去她主動提出。主動積極的背後,是填補不足;做愛時感覺到與對方連繫,這句話充滿酸澀味。

 

  「我唔係計邊個付出多啲,而係兩個人一齊,總唔可以只有一方主動,另一方就毫不著緊。」她認為夫妻相處沒有絕對的公平,但不能接受被施捨的感覺。

 

  「我唔再主動,係唔想我嘅丈夫只係做愛嘅時候先對我有愛嘅意欲同興趣。」由主動變冷淡,皆因愛生出了怒。原來,當女人覺得男伴只是對性有興趣,會令她失去性趣。

 

  當感到丈夫不能以愛來回應,她漸漸生出抑壓和恨心。失卻愛情的感覺,即使是狼虎之年,性慾也會全被撲熄。

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

《說說心理話》與你分享遭遇欺凌該如何應對 教你兩個方法輕易彈走負面情緒► 即睇

Luxury Watch Trends for 2024

You May Also Like
#愛情 #狼虎之年 #健康 #兩性 #情感關係 #性慾 #兩性關係 #性治療師 #性治療 #婚姻 #Love Philosophy #Sex Tips
More on Sex & Love
Popular Tags
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
    • 港股
    • A股
大國博弈
貨幣攻略
More
Share