加入最愛專欄  收藏文章 

15/04/2024

在床上才能感受到愛!減少床事以懲罰丈夫,是親密關係大忌?

  性是一個親密關係戰場,伴侶間很多時在暗中角力:男人想證明自己的性能力,女人要確認自己有吸引力。

 

  「我覺得而家我哋嘅性生活幾好,我相信太太都會覺得唔錯。」他談及現時性生活的感覺。

 

  「佢喺性生活上幾主動,反映緊佢都幾enjoy。」他視主動為反應積極,代表她感覺良好。

 

  曾經有人說:「男人的性滿足,很多時因為女伴感到性滿足。」他十分認同這說話,所以見到太太enjoy性生活,他也有很大滿足感。

 

  「有能力滿足女伴,我諗所有男人都會開心,甚至自豪。如果唔係,點會咁多男人驚自己唔得!」他說。

 

  「女人主動,唔一定代表開心。」有一次他太太在輔導室私下對我說。

 

  「唔開心但又主動,係因為?」我好奇追問。

 

  「我諗所有女人都想丈夫對自己好,但唔係所有男人都會對太太好。」對於與丈夫的關係,她似在暗示有另一面。

 

  「當只係有sex嘅時候先感覺到丈夫嘅熱情,咁係未值得開心?」她繼續說:「其實我有諗過,喺sex上面唔好再主動,甚至做少啲,等佢知道我唔係佢所講嘅咁開心。」

 

  對於丈夫只有在性行為時才表達熱情,她有很矛盾的感覺:她一方面覺得憤怒,想減少性行為作為表達不滿和懲罰,卻又擔心如果連性親密都減少,彼此關係會更疏更淡。

 

  「如果你對做愛的態度變得被動和迴避,減少性行為,但丈夫希望維持做愛次數而多了主動提出性要求,咁你嘅懲罰算唔算有效?」我希望她明白,兩個人的感情關係會影響性行為,但性行為不一定會改善感情關係。

 

  「其實我唔係抗拒佢做愛時嘅熱情,只係唔想佢淨係做愛先有熱情。」她漸漸道出他們的問題不在於性,那麼用性作懲罰當然起不到任何作用。

 

  跟對方做愛,是因為愛他,若將性當作懲罰,就會將做愛變成控制對方的手段,令性和愛都會褪色。用性逼使對方改變感情的表達,是親密關係大忌,因為受懲罰的,不會單是對方。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet榮獲HKEX Awards 2023 「最佳表現證券數據供應商」大獎► 了解詳情

Luxury Watch Trends for 2024

You May Also Like
#情感關係 #健康 #兩性 #兩性性 #性關係 #性行為 #婚姻 #性治療師 #性愛 #性治療 #床事 #Sex Tips #Love Philosophy
More on Sex & Love
Popular Tags
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
    • 港股
    • A股
大國博弈
貨幣攻略
More
Share