加入最愛專欄  收藏文章 

11/06/2024

害怕失去婚姻,選擇以靜制動!啞忍面對丈夫出軌,關係還剩下甚麼?

  在感情世界,傷害自己的除了是對方的無情,也有可能是自己內心的執念。

 

  「其實,我唔知點解佢會咁?我有問過佢,佢唔肯講。」自從一年前懷疑丈夫跟一位女同事有婚外情,她經常失眠,精神萎靡,體重驟降。

 

  她試過追問,丈夫只作否認,除了抛下一句像是情緒勒索的回應:「返到嚟咁煩,只會令我唔想返嚟」,從不作解釋或給她任何安撫。是他迴避問題還是對自己蔑視,她也分辨不到。

 

  「我唔知點解佢會出軌,亦因為唔知乜嘢原因,我唔想咁衝動就講離婚。」面對丈夫不忠,她以靜制動,極力按捺住所謂的衝動,既忍辱又負重。

 

  當人不明不白卻只在等,長時間沉浸於幻得幻失,會變得愈來愈迷失,怪不得她形容過去一年,是她人生中最痛苦的一年。

 

  兩個月前,丈夫在晚間及假期的外出次數減少,逗留在家時間明顯增加。她根據女人的第六感推測,他的婚外情可能已經完結。

 

  「既然人都返咗嚟,如果佢唔想講,係未我都無謂逼佢要講?」她覺得自己的以靜制動,像等出了轉機。

 

  「你一直唔知佢出軌原因,現在又唔知乜嘢原因佢結束婚外情,你會唔會因為佢多咗時間喺屋企,心情得到平復同平靜?」我問她。

 

  「因為根本唔知乜事,同埋唔知會唔會再發生,所以仍然係幻得幻失。而家對住佢都幾辛苦,唔知佢諗緊乜,信任唔到佢,又要扮無嘢,內心有種好難講嘅鬱結。」她回答說。

 

  「你真係受咗傷,又要自己扮無嘢,原因係……」我追問她。

 

  「如果要佢交待,我擔心佢會反感,關係轉差。」她說出內心的糾結,是否多一事不如少一事?

 

  「如果一個人認為自己做錯事,道歉與交待應該是起碼的底線。如果這底線也沒有,有可能是他根本不重視這關係。」我希望她細想,欠缺了坦誠及尊重,關係還剩下甚麼?是否你愈在意,對方愈輕視?

 

  因為怕失去,她用了很大力氣去握著感情,卻因為用力過度,連自己也被扼殺得漸漸失去知覺。

 

  面對感情,除了考慮是否喜歡對方,還要考慮是否喜歡當下的自己。當自己變得卑微和不受尊重,連自己都看不上自己,對方豈會看到你!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【你點睇】特朗普遇刺案,你認為事件對年底美國大選起多大影響?► 立即投票

Luxury Watch Trends for 2024

You May Also Like
#性治療 #情感關係 #離婚 #兩性關係 #兩性 #性治療師 #婚姻 #出軌 #Love Philosophy
More on Sex & Love
Popular Tags
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
    • 港股
    • A股
大國博弈
貨幣攻略
More
Share