收藏文章 

03/08/2021作者: 曾智華

情迷「露露檸檬」

  一件奧運戰衣激起千重浪,令兩個運動服名牌,在毫無心理準備下,一個無端端火箭升空,一個慘食「關公災難」,形象插到海洋底,真是有點無辜辜!

 

  事實,專業運動員皆知,甚麼運動穿甚麼戰衣,最為理想。現今的衣著,已介入高科技,全部為不同運動在剪裁及用料方面,精準設計。點解同是一件T恤,可以價值由幾十到幾百?唔好問,著過你就完全明白。

 

  小弟乃「退休阿叔」,本來對衣著,不甚了了。 覺得男人old dog,無需姿姿整整。

 

平時老友聚會,個個享受隨意的大叔品味。

 

  不過,家中的「肥女B」,自幼天生時裝觸覺(Fashion Sense)敏銳,對為父平日的亂嚟配搭穿著,非常不滿。 故此,出口相勸:「肥爸。你假假地都係KOL(假假地?),成日要出去講talk又接受訪問,尤其呢輪新書出版,頻頻曝光,著到成個『佬』咁,唔得㗎。嗱,花少少服裝費,我替你設計個新形象啦,保證年輕10年!」

 

  係真唔係真?不過,既然肥女兒一臉熱誠,好啦,交五千大元俾佢執衫啦。

 

  結果,佢一嘢就帶咗我去海港城間Lululemon,挑咗一套深藍西裝。

 

  「肥爸,如今的戰衣 ,冇人再咁老土西裝配襯白恤衫領帶皮鞋㗎喇。嗱,西裝之內,襯件白色冇領T恤就變型仔㗎啦!重有重有,帶你再去買對全白波鞋,咁就變絕配!」

 

早年為「肥女B」客串做模特兒,已經笑為父似老土大叔。

 

  「肥女B」眼光如何,大家睇睇相就知,冇得呃。為父將會著住佢的「指定戰衣」出席七八月所有講座及訪問(見圖),大家認為效果如何?

 

近日曝光,聽「肥女B」意見,改穿lululemon西裝,有乜唔同呢?

 

  伍家朗本來選穿Lululemon汗衣上陣,因特質為通爽、柔軟、透汗、揮發力特強。 無論幾激烈運動,衫也不會「撻」在身上, 造成不舒服感覺。

 

穿上優質運動衣,伍家朗的發揮,零舍不同。

 

  對,Lululemon乃貴價貨,但四個字——物有所值。你可等佢大減價才掃貨可也。

 

lululemon形象低調,但全球知音者眾,近三年股價不停飆升。

 

  講到一分錢一分貨。深深記得初到香港電台工作,型佬上司拉我講:「阿碌, 快買一套深色西裝做戰衣,必須意大利名牌,投資一萬元,剪裁貼身質地柔軟,非常耐看耐著。切勿為慳錢買一兩千元下價貨,效果差好遠,觀感完全兩樣㗎!」

 

幾十年前香港電台型佬上司教落:「西裝是戰衣,冇得慳!穿上便知甚麼叫貴得合理。」

 

  昔日上司的指示,百份百對。今天「肥女B」給我的忠告,更是百份之一千命中目標!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

你可能感興趣
#退休 #理財 #衣著 #穿搭 #lululemon #伍家朗
最新文章
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
恒大困局
疫苗福利
More
Share