收藏文章 

14/09/2021作者: 曾智華

退休投資大忌:貪

  人,尤其是生活沉悶的人,有錢就會身痕。我四出分享退休心得,凡見在座的是打工一族時,必非常肉緊忠告——切勿持有太多現金閒錢!一定要有紀律性地將錢「泊」在穩健不蝕(未必賺)的投資上(政府年金、銀債、公用股),以嚴禁自己一時把持不定。

 

沉悶的退休者,若有閒錢在手,乃是最佳「水魚」。

退休投資最安全,為將「棺材本」泊在公用股、銀債及政府年金。

 

  點解?簡單,若你經常有三幾百萬現金銀行,即會吸引各式各類「投資顧問」(包括大銀行!)游說你買這買那以賺取「豐厚利潤」,力指閒資呆在戶口內會蝕息,不智。

 

  為何咁「關心」,咁「肉緊」你蝕息?一字咁淺,正是希望你接受佢哋「服務」。而這些「服務」的得益者,當然並非閣下,而正是利用你三幾百萬資本舞出舞入賺佣的「投資顧問」!

 

任何「投資顧問」首要目標是「賺你錢」而非「替你賺錢」。

 

  好了,就算沒「投資顧問」搞你,很多時,你也會不甘心錢呆在戶口,心思思手多多,希望測試自己的過人眼光。

 

古有明訓:貪者最易變貧。尤其加埋恐慌元素。

 

  老友記「口水朱」,正是這類人。搞到我不是要喝住佢。否則,幾百萬退休金早早蒸發。

 

  阿朱乃小男人,特色為貪心,但分析力奇弱。唯一好彩(?)是識著小弟,有任何重大決定時,都先問兩句。

 

  上周,我又大力煞停佢兩項想瞓身的「投資」。

 

  「碌Sir,我想博兩個項目:一、萬州國際(0288),呢間全國最大肉類供應商,因主席萬隆兩父子反大面,股價由6月$7.5碌落$5.57,冇咗接近三成,係咪時候掃貨呢?二、中國恒大(3333)由高位超過$20跌到如今$3左右。佢哋揸住咁多物業,好似大到不能倒,阿爺可能會出手救。一旦反彈,唔係嘢少,博得過?」

 

股票急跌當有其因。胡亂掃入,可能變跳火坑,再難抽身。

 

  「口水朱」一旦瞓身這兩公司,會點?分分鐘幾百萬凍過水,唔知點過埋下半世!

 

世上並沒有無緣無故的超高息債券,一定有危機在背後。

 

  「阿朱,一、萬隆父子大戰,只剛剛開始!阿仔萬洪建早前爆的『我老竇違法!』極可能只是第一槍!指控若有一半真,已將會令萬州及萬隆「雞毛鴨血」,不知災情將有多深,內鬥會有幾狠。這隻股票,不但不可趁低吸納,反應全面清貨!君子不立危牆之下也。二、恒大據講連銀行利息都冇錢俾,債券跌到一仆一碌。阿爺出重手打擊內房企業,執笠潮剛剛開始。恒大的困境,一定程度由阿爺的政策導致,又豈會反手相救?股票,可以低處未算低,甚至變廢紙。你貪心仆入去?可能會同佢攬炒,渣都冇㗎,懵佬!」

 

若連「股票可以變廢紙」的道理也不懂者,蝕光也不會有人同情。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【搶先申請】免費試用etnet強化版MQ手機串流報價服務! ► 立即行動

你可能感興趣
#退休 #理財 #閒錢 #投資顧問 #銀行 #貪心
最新文章
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
恒大困局
More
Share