收藏文章 

2018-03-26

資深AO都係韓劇迷 謝凌潔貞都Like劉大尉

  係人都知AO隔幾年就會轉吓位,政府上個星期就公布咗一眾高層官員調動,食物及衛生局常任秘書長(食物)謝凌潔貞(謝太)將於下月23日出任民政事務局常任秘書長;到時就由佢傍住「寧願一生都不說話都不想講假說話欺騙你」嘅民政事務局長劉江華喇!話說Jenny星期六出席NGO(非政府組織)活動時就撞到謝太,睇來佢應該係最後一次代表食衛局去主禮,講講吓原來佢同Jenny仲有好多時下年輕人一樣鐘意煲韓劇,真係估佢唔到!

 

 

肯身體力行去了解後生仔文化嘅高官唔多,謝太一話鍾意煲韓劇全場都表示驚訝!

 

謝凌潔貞:唔顧自己係冇人會顧你!

 

  講一講個NGO活動背景先,其實係一個反性暴力工作坊,Jenny見佢個簡介話用戲劇教青少年保護自己咁有趣,有做老師的朋友去完仲話好有啟發性,所以就一於去參加吓。點知原來謝太係主禮嘉賓,大家可能會問同食衛局有咩關係?Jenny都解答唔到,不過謝太就親自解答咗,原來佢同主辦單位之一嘅NGO香港海景驕陽扶輪社同埋聖約翰教傷隊少青團素有交情,所以就出席撐吓場!仲話下個月調咗職之後,同NGO交流會更多。

 

  本來Jenny以為做得高官,再做埋主禮嘉賓,一定講嘢好悶啦!點知謝太可能見台下都係後生仔女,一於「貼地」講吓愛情,傾吓韓劇。由於工作坊以話劇形式教人如何預防性暴力,謝太睇完都大讚得意,仲自爆「我都後生過,喺情愛路上都跌過,往後睇返,就知道要顧住自己,你唔顧自己係冇人會顧你!」姊妹們學嘢喇!

 

演員做話劇之餘仲會叫埋台下學生玩「案件重演」等大家從「實戰」中學吓點保護自己唔好蝕底比人。

 

AO都可以好「貼地」

 

  謝太仲話為咗了解時下年輕人諗法決定跳出框框,個個月都去圖書館睇時下流行讀物,仲會煲韓劇同埋網絡小說,除咗同唔少人一樣都Like《太陽的後裔》之外,又推介講校園欺凌嘅《Who Are You-學校2015》,因為唔止劇情好睇,仲覺得好有啟發性。佢話兩個女都笑佢幾廿歲人都迷韓劇咁話。Jenny就覺得謝太咁願意走入後生仔個世界,第時轉咗去民政事務局,就可以一補佢老細劉江華嘅不足喇,你知啦,劉生喺後生仔心目中嘅地位……

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#劉江華 #90後 #80後 #太陽的後裔 #AO
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
監管風暴
疫苗福利
More
Share