收藏文章 

2018-04-30

白鴿黨「雙重割蓆」 老鴿乳鴿無一倖免

  「峯搶手機」事件成為政壇大花生,建制派搧行晒風再點幾個火之後就坐定定等食,泛民呢邊就頭痕喇!齋係一句「保定唔保」都唔敢即時講實,連許智峯所屬嘅民主黨都即刻行出來鬧,除咗出聲明讉責之外,仲即時凍結佢嘅黨籍,黨主席胡志偉好早之前就話,為咗避嫌,如果有人提譴責動議,民主黨唔會投票喎!「割蓆」速度之快真係令人嘆為觀止!

 

 

割得快好世界?

 

卿姐一出口 峯仔即獲同情票

 

  身為民主黨嘅元老劉慧卿(卿姐)唔知係唔係因為「退咗位」(冇做議員),喺大家都未知應該「保定唔保」嘅時候,星期四(26日)就已經大大聲咁喪鬧峯仔:「自己整個陷阱出嚟畀自己同(民主)黨去踩」、「佢唔適合留喺民主黨同立會」!講到咁大,咪即係冇彎轉?不過卿姐一講完,Jenny就聽到有唔少泛民支持者由鬧爆峯仔,轉為同情峯仔啦!有朋友仲講笑咁講,唔知係唔係卿姐都知自己仲有啲影響力(唔知係好定壞?),今次犧牲自己救峯仔!

 

  而全體議員都喺星期五(27日)下晝睇完條CCTV片之後,終於都了解咗成件事大概係點。建制派咁難得捉到泛民痛腳,夾埋砌低峯仔之心如一就唔使講喇!而泛民呢邊睇完條片打咗個底,都蒲頭講返兩句「不能接受許智峯的行為」、「予以譴責」,不過公民黨同議會陣線暫時都係對譴責動議表明反對嘅!

 

「予以譴責」VS「譴責動議」

 

  去到呢個位Jenny就要解釋吓,點解佢哋要「予以譴責」同時又唔支持「譴責動議」呢?其實係因為如果有建制提出「譴責動議」,又得到在席議員三分之二贊成嘅話就會通過,而通過咗就唔係淨係鬧峯仔咁簡單,而係要褫奪埋佢個議席。公民黨同議會陣線就覺得峯仔今次雖然係抵鬧,但係就罪不致死,所以就表明反對呢個動議喇!

 

  至於峯仔個「大佬」胡志偉又點反應呢?睇完條片之後,唔知係覺得自己之前口快講錯嘢有機會令民主黨喺港島冇咗個議席、定係睇完條片都覺得峯仔罪不致死,就改口喇!話之前民主黨「會避嫌」嘅意思,係指唔會加入由譴責議案成立嘅調查委員會喎!Jenny聽完都不禁喺心入面:「吓?!」咗一聲。

 

「割」完峯仔「割」卿姐

 

  講到要表決係咪罷免峯仔嘅時候,志偉就話要睇返委員會調查完嘅報告、所有得到嘅證據先做綜合考慮,而家話贊唔贊成DQ峯仔都仲係言之尚早!同日夜晚,民主黨仲發埋聲明,話卿姐雖然係民主黨前主席,但而家已經係普通黨員,佢嘅言論係唔代表民主黨。「割」完峯仔「割」卿姐,老鴿乳鴿都無一倖免,難怪民主黨被人叫「割蓆黨」喇!

 

  話時話,Jenny聽講下個月長洲「太平清醮」嘅飄色巡遊入面,惠海陸同鄉會嘅其中一部飄色車係以「峯搶手機」做主題,有小朋友會以許智峯和劉慧卿扮相出現,唔知到時會唔會拎埋張蓆出嚟「割」畀大家睇呢?

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet TV頻道現已登場,多元化財經及消閒影片輪流送上! ► 即睇

更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#立法會 #80後 #峯搶手機 #許智峯 #民主黨 #割蓆 #劉慧卿 #太平清醮
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
東京奧運
疫苗福利
More
Share