收藏文章 

2018-06-25

街工阿忠堅拒做主席 卿姐反眼反到上天花板

  街工梁耀忠(阿忠)大大話話都叫做咗6屆立法會議員,不過上次「唔做主席」事件之後,Jenny先知道佢呢廿幾年嚟原來只做過委員會主席一次咁大把㗎!如果世界上有一個病叫「做主席恐懼症」,Jenny估阿忠應該可以舉手做Case。

 

 

難得有權在手竟拱手讓對家

 

  可能有啲讀者都未必知阿忠單「唔做主席」事件。是咁的,因為阿忠喺立法會資歷第二高嘅議員(第一高係民主黨涂謹申),而喺一啲未選主席嘅委員會,係要靠委員會入面資歷最高嘅議員暫時主持,直至選出主席,所以阿忠好多時都要做呢個「暫代主席」。

 

  話說,上星期有網民就發現,阿忠為咗唔做一個小組委員會嘅主席,竟然求「對家」民建聯嘅黃定光(象哥)做埋佢喎:「唔制呀!你知我唔鍾意做呢啲嘢㗎啦!」對主席呢個位耍手擰頭。

 

網民鬧爆阿忠不負責任

 

  不過睇嚟主席都唔易做,象哥同在席嘅潘兆平都一樣唔肯做呢個主席,結果仲要暫停會議10分鐘等其他人返嚟,結果阿忠搵咗同樣係「對家」嘅工聯會何啟明做。

 

  呢單嘢一爆,好多網民都鬧爆阿忠不負責任,而且做咗咁多年議員都未做過主席實在太匪夷所思喇!結果阿忠今日上劉慧卿(卿姐)個節目,卿姐都第一時間八吓呢單嘢先!阿忠就澄清返其實自己都做過一次主席嘅,就係上年嘅人力事務委員會。

 

卿姐反眼反到上天花板

 

  佢話,因為覺得做主席就只係主持個會議,而唔可以隨時發言,所以就一直都唔想做主席囉!卿姐似乎都唔多接受呢個講法,話:「咁其他人都唔駛做主席喇!」仲話呢件事都係有行家轉述畀佢知,嗰位行家都覺得做得好肉酸,直言:「何必呢阿忠!」

 

  不過阿忠就好堅持佢自己嘅睇法,雖然都話感到「抱歉」、「下次可以做好啲」,但係都係堅持「有得揀唔做都唔想做」、「可以都盡量唔做」,卿姐反眼反到上月球,只能嘆句:「我都冇你咁好氣呀!」莫講話卿姐吖,Jenny都反眼喇!喂!咁選民選你出來做咩呀?

 

街工隨時滅黨

 

  講起街工,相信唔少讀者都淨係會諗起梁耀忠,就好似講起民協淨係諗起馮檢基(基哥)一樣。唔係話佢哋做得特別好喎,而係因為佢哋黨淨係得一個人係市民噏得出個名,即係傳承工作做得唔夠啦!

 

  咁搞法一係就啲新人冇能力接棒,一係就會被人質疑係「永續參選」,但係無論係邊樣都唔係好事囉!之但係阿忠呢排咁多負面新聞,又冇錢去做返啲宣傳,搞搞下,下屆立法會都唔知仲有冇街工份喇!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#梁耀忠 #街工 #做主席恐懼症 #主席 #永續參選 #滅黨 #馮檢基 #劉慧卿 #立法會 #選舉
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
恒大困局
跨境理財通
More
Share