收藏文章 

2018-07-03

各司局長拍片向林鄭交「一年回顧」功課 邊個最好睇?

  林鄭自上任以來「戀上」社交媒體,「戀」到做咗特首一周年,都落埋Order叫一班司局長拍返條片輪流擺上Facebook,同市民講吓呢一年嚟做咗啲乜!而Jenny睇晒已經出咗場嘅各個政策局,第一個感受就係咁多位司局長嘅風格,真係完全唔同!

 

 

今日就輪到商務及經濟發展局、財經事務及庫務局局長劉怡翔、財政司司長陳茂波(波叔)同創新及科技局局楊偉雄出片喇!

 

每日有4份功課睇?

 

  作為特首,林鄭梗係做打響頭炮嗰一個,所以喺正7月1日當日就上載咗一條差唔多5分鐘嘅片,唔知係唔係因為近排忙於搞「娥六招」,唔得閒拍新片,雖然有相有片,但係其實內容都係以前拍落,附上中文小標題「炒」埋一碟,好就好在簡單易明。

 

  Jenny發現,有啲司局長就好上心,唔只特登為條片拍返幾個Shot,仲親自做埋旁述添!噚日交咗「功課」嘅有政務司司長張建宗、民政事務局局長劉江華、政制及內地事務局局長聶德權及教育局局長楊潤雄4份,今日就輪到財政司司長陳茂波(波叔)、創新及科技局局楊偉雄、財經事務及庫務局局長劉怡翔同埋商務及經濟發展局呢4份喇!

 

聶德權跑步夠貼地 兩位楊局長有字幕就更好

 

  Jenny暫時覺得最有心思嘅就係聶局長嗰條!佢用自己最鍾意嘅跑步貫穿條片,中間加插一啲工作片段,有意思得嚟又貼地噃!而波叔條片就同林鄭嗰條風格差唔多,不過佢都有特登出鏡做旁述,都加到啲誠意分嘅!

 

  民政事務局局長劉江華同楊偉雄就分別搵咗啲「外援」齊齊出鏡,劉江華有青年自薦委員陪佢,而楊偉雄就搵咗唔少新興企業家一齊拍,不過Jenny全程淨係留意到佢把「譚仔」口音,仲要冇加字幕,合埋眼聽就好似大台處境劇入面嘅「曹總」係度講嘢咁……

 

  不過冇字幕嘅唔只楊偉雄,同佢個名好似嘅教育局局長楊潤雄條片一樣係冇字幕,而且仲係咁多位局長入面片長最短嘅添!唔知佢係唔係趕住交功課,成條片亦都冇加返啲背景音樂襯托,如果係學校功課,相信楊局長個分數都只係「僅僅合格」……

 

劉怡翔「處男下海」獻上「第一次」

 

  而今日上載短片嘅劉怡翔局長,同樣冇幫條片加返少少背景音樂,小妹覺得就好似聽緊書咁!Jenny亦都發現,劉局長喺條片入面好似好緊張,成個人繃緊晒,Jenny打聽之下,發現原來今次係劉局長嘅「第一次」,佢之前都未拍過呢類型嘅片㗎!夠晒珍貴喇!但係Jenny認為最Hea嘅都唔係佢哋,而係商務及經濟發展局!事關佢哋局長邱騰華完全冇出現過喺條片入面,條片亦都只係用一啲散Shot,加啲標題解說,連旁述都冇,睇嚟呢份「功課」,最低分都非商經局莫屬喇!

 

  而政務司司長張建宗條片,就號稱係佢「自編自導自演」,唔知係唔係佢之前拍得多宣傳片,已經熟晒呢味嘢,想「踩過界」撈埋電影行業?不過解像度就係VCD質素,得360P……Jenny仲發現咗一樣嘢,就係司長雖然喺片中係講廣東話,不過字幕就得英文,睇嚟今日話答英文問題「Waste Time」嘅特首林鄭,可以學吓張宗咁自帶英文字幕呀!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet TV頻道現已登場,多元化財經及消閒影片輪流送上! ► 即睇

更多言歸政傳文章
你可能感興趣
#劉怡翔 #字幕 #Waste Time #張建宗 #商務及經濟發展局 #楊偉雄 #劉江華 #楊潤雄 #聶德權 #局長 #功課 #娥六招 #特首 #上任一年
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
東京奧運
疫苗福利
More
Share