加入最愛專欄  收藏文章 

2024-05-20Photo: 由作者提供

介紹都多餘——德記潮州菜

  打開門做生意,當然希望日日爆滿,多多媒介曝光,大量宣傳,係咪?九成時間係,但也有一成情況,唔係。

 

  事實,我肥碌食通港九新界,好的,一定會介紹(唔好的,免提,佢自會陰乾),因推動飲食業,為香港好,點解唔多點做?

 

  不過,你一廂情願幫手推廣,間中未必個個受,尤其當佢剛剛攞咗米芝蓮銜頭,就真係弊傢伙,因大量生客擁至,熟客無位,行家挖角,廚師跳槽或跳草裙舞,做店主的,煩到癲。

 

  此時,若再有鋪天蓋地宣傳報道,咁就分分鐘變「送佢一程」,係乜,做到冧檔也。

 

  冇誇大,我正正目睹兩個例子,無謂再提,總之,最終是——執笠⋯⋯慘情。

 

  老老實實,今次介紹呢間,對老饕來講,真係介紹都多餘,因屹立西環近四十年,晚晚爆瀉,正是「德記」也。

 

當不少人呻飲食業冇得做同時西環德記就晚晚如此。話「冇得做」者可會認真研究原因?

 

  小弟與店主黃生黃太N年前投緣,唔想煩佢,故此,久不久才訂枱,睇睇有乜新嘢。(老友話多餘,因其實此處最好食的,正是舊嘢)。

 

高大威猛的黃老闆晚晚站在高台上監察菜館一切。

 

  小弟勁鍾情德記的滷水大拼盤,次次冇得輸——粉嫩鵝肝、肥美鵝腸、入晒味有(o趙)頭的鵝掌鵝翼及腍腍的鵝肉。

 

這個鹵水拼盆可講獨步香江。

 

  呢個拼盤,真真獨步香港,不知幾許食客遠道而來,正為一嘗此極品。

 

  歎完,一圍「傳媒老是佛」已乾咗四支紅酒。

 

  當然唔少得,為潮式凍花蟹。如今的香港潮州店,一係冇貨,一係斬到你成頸血。德記勝在貨真價實,收費合理,找數絕不會嚇破膽,以為入完香港某大「富豪醫院」。

 

大大隻凍花蟹,不少店用來劏客。德記只收合理價錢。

 

  黃太特別推薦飲杏汁白肺湯,生磨杏仁,足料,入口香噴噴,啖啖滑嘟嘟。

 

新鮮杏仁磨的杏汁白肺湯,香又滑。

 

  潮式大拼盤是全晚唯一有食剩的,點解?因在座個個三高兼肥肚腩,面對陣容龐大的蝦棗、墨魚卷、脆皮糯米釀大腸,全部油炸,點敢狂食,故只可以一件起兩件止。

 

這是唯一有剩的潮式酥炸大拼盆,因在座位位「三高」也。

 

  不過,個個雖話怕乜怕物,但當羔燒四寶丸一上枱,班大哥又似乎忘記身有糖尿病,可能心諗:「死就死啦,一次啫,去邊度搵到咁鬼正潮州甜品呀?」我肥碌乃其中之一,雖冇糖尿病,但歎完一碗咁勁熱量美食,肯定翌日要齋戒再在運動場急步十個圈,但⋯⋯值得嘅。

 

 

「三高」?當遇上羔燒四寶丸時,一於死就死啦!

 

  大滿足後,離開往櫃檯找數,咦⋯⋯發覺黃太青春咗、潮咗、靚咗喎!點解呢?下次再問。

 

  到德記晚飯,一定要買兩樣嘢才Bye Bye,一為門口的砵仔糕,長期有條龍,打曬「為食報告」啦;另一為獨家秘製鹹檸檬,回家浸梳打水或用來蒸元朗烏頭,配搭正到飛起。

 

德記潮州菜館

地址:堅尼地城卑路乍街3號益豐花園地下

電話:2819 5568

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【你點睇】辭任終院法官撰文指本港法治受干預,政府反駁強調不受政治壓力,你是否支持政府回應?► 立即投票

更多肥碌大食遊文章
你可能感興趣
#食家精選 #週末好去處 #本地餐廳 #本地遊 #潮州菜
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
貨幣攻略
More
Share