加入最愛專欄  收藏文章 

2016-05-20Text: Cecilia WangPhoto: Dennis

【跟住矛盾開餐廳】四方城內嘗一碗「百變」車仔麵

  打麻雀,既需手氣又睇章法,混一色、對對糊、小三元、大三元、十三幺…144張牌變幻無窮,樂趣無窮。麻將的哲學在於「變」,你有無想過,這理論套用在車仔麵上一樣適用。

 

 

  鰂魚涌新開一間型格車仔麵檔,80後老闆馬浩賢(Florian)將小店裝修成麻將館模樣,取名「四方城」,店內墻壁用麻將牌裝飾,掛著特大號定制「一索」(雀仔)霓虹燈,連餐牌都改為麻雀術語,比如大三元(指定8餸)、小三元(指定5餸)、一台花(自選2餸)、混一色(自選3餸),十足玩味。

 

墻上掛著大號街燈,店內設計由Florian操刀

 

  問到點解會將麻雀和車仔麵混搭在一起,Florian解釋:「打麻將食、碰、糊,講求組合,同一副牌可有不同的打法,睇你點佈局,食車仔麵都係一樣,同一個concept,選擇多變化也多,同一款湯底搭配唔同車仔餸,也會撞出唔同味道,哪怕每日食都唔會悶。」

 

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet TV頻道現已登場,多元化財經及消閒影片輪流送上! ► 即睇

更多Foodie What’s On文章
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
東京奧運
疫苗福利
More
Share