加入最愛專欄  收藏文章 

2017-12-01Text: Yan Law

【食得招積】米芝蓮推介!香港街頭小食必食攻略 (上)

  2018米芝蓮出爐啦!想食得「招積」而價錢又夠貼地?就要快手mark低上榜的街頭小吃店啦!小編仲會同你精選網友們的必食推介呢!

 

  今年香港共有21間小食店獲得米芝蓮推薦,其中有3間更是首度入圍,包括主打自家農場新鮮雞的外賣店「Fork Eat」、以平價梳乎厘班戟作招徠的「I Love You Dessert Bar」和位於深水埗的「文記車仔麵」。這些餐廳不但反映了香港本地的美食風貌,更以物美價廉著稱。你哋又食過未?

 

1. NEW! Fork Eat

推薦美食:濃湯浸自家農場新鮮雞 

 

(圖片來源:IG @ho_ag)

 

  位於元朗鳳攸北街的外賣店Fork Eat,主打自家農場新鮮雞,保證無添加激素、無化學添加劑、無人造色素及人造味精。有網友點評,以慢煮烹調的雞肉「超級滑,真心好味!」

 

地址:元朗鳳攸北街11-15號益發大廈10號舖

 

2. NEW! I Love You Dessert Bar

推薦美食:梳乎厘班戟

 

(圖片來源:IG @ howinglok)

 

  近年在香港興起大熱的梳乎厘班戟,外表輕盈震騰騰,入口軟綿鬆化,成功擄獲無數少女心!以平價梳乎厘班戟作招徠的I Love You Dessert Bar,晚晚更吸引不少人排隊等食呢!

 

地址:旺角白布街24號藝興大廈地下3A號舖

 

3. NEW!文記車仔麵

推薦美食:玻璃辣魷魚、牛孖根、蘿蔔、瑞士雞翼

 

(圖片來源:IG @ lps924)

(圖片來源:IG @chikin721)

 

  深水埗福榮街是一條食街,幾乎人人都知!但文記車仔麵你又試過未?麵底、配菜選擇多之餘,兼且質素有保證!牛腩淋、魷魚爽、蘿蔔甜……加上豉油味超香濃的瑞士雞翼,一個字講晒,正!

 

地址:深水埗福榮街121號地下

 

全新消閒節目《周一加油站》,幫你踢走悶氣,重新注入元氣! ► 即睇

更多Foodie What’s On文章
你可能感興趣
#美食地圖 #米芝蓮 #街頭小食
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
索羅斯抄底
台疫情反彈
More
Share