加入最愛專欄  收藏文章 

2021-04-20Text: Yan LawPhoto: Tim lp

Light Meal最啱!100%心機靚湯小店!必試4月限定黃金海膽湯、芫荽濃湯

  返工日日都咁忙,想坐低慢慢食餐飯都好難,仲點會食得健康!有時忙起上來,簡簡單單一個美味暖湯,輕輕巧巧已是很好的一餐。編者最近發現,大角咀新開一間新派輕食店「壹杯SUPU」,主打100%新鮮蔬菜熬製的西式濃湯,而且標榜無味精,感覺天然,卡路里亦比平時飲開的肉湯低一半;最讚是款式都算多,可以日日飲不同口味,好啱做Light Meal或Light Lunch!4月主廚限定更有鮮味爆燈的黃金海膽湯,怕不夠飽可以配麵包沾湯吃,非常好味!

 

「壹杯SUPU」走日系清新風格,給人一種舒服愜意的感覺,店內亦設有小吧枱可供立食。

 

  「壹杯SUPU」選址大角咀,店舖空間小小,只設小吧枱供立食,主打西式濃湯輕食套餐,加上以「100%新鮮蔬菜熬製」作招徠,成功吸引一班追求健康飲食的年輕客人!店子雖小,廚房團隊不容小覷,位位都擁有多年酒店餐飲主廚經驗,部分更曾任職米芝蓮兩星餐廳,出品質素有保證!想試?先睇編者的「試飲報告」!

 

  第一個要介紹的,必定是「4月主廚限定」的黃金海膽湯,入口好幼滑,不腥!聽廚師講,這湯採用100%日本海膽,再加日本麵豉、日式鰹魚高湯打成,難怪入口啖啖鮮甜香濃!最抵讚是每碗湯都有原片海膽浮台,果然足料!望落亦夠精緻,打卡呃like一流!唯一美中不足的是,這款湯不設外賣,兼每日限量發售,想試就要趁早堂食!

 

黃金海膽湯($88)

 

下頁睇其他湯款推介

 

更多Foodie What’s On文章
你可能感興趣
#美食地圖 #試食報告 #小店 #大角咀 #西式濃湯 #湯水 #素食 #低碳 #無麩質麵包 #沙律 #急凍湯 #立食 #外賣 #Light Lunch #芫荽 #海膽
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
中概股回歸
大國博弈
More
Share