加入最愛專欄  收藏文章 

2023-11-29Text: Louise Yuen

煲仔飯2023|秋冬必食10間煲仔飯名店、新貴!米芝蓮推介「黃金鍋巴」飯焦 / 筲箕灣炭燒芋蓉飯 / 人氣日式海鮮煲仔飯

  天氣轉涼,不期然就想吃熱辣辣的煲仔飯。香港素來有不少煲仔飯名店,像西營盤坤記、永合成及曾獲必比登推介的「黃金鍋巴」嚐囍煲仔小菜,今次連同城中主打新派口味的煲仔飯新貴,為大家盤點秋冬必食 10 間煲仔飯推介,由熟食中心炭燒芋蓉飯、Cafe 人氣日式海鮮煲仔飯至芝士煲仔飯都有。

煲仔飯推介2023|01 紹華小廚︰筲箕灣街坊名店!配搭創新加入豉汁帆立貝、野菌鵝肝

 

  街市熟食中心從來都是臥虎藏龍的美食集中地,像這間紹華小廚於愛秩序灣街市開業 10 多年,主打中菜小炒及火鍋雞煲,最受街坊歡迎的非炭燒煲仔飯莫屬,單是傳統口味就多達 20 款,由豬膶黃鱔飯、窩蛋滑牛飯、土魷肉餅飯至臘腸田雞飯都有。不過最吸睛要數店主自創的豪華煲仔飯,把海鮮及人氣食物統統加入煲仔飯當中,並研究出豉汁帆立貝象拔蚌飯、野菌鵝肝煲仔飯、蒜香牛頸脊煲仔飯、疆土羊肉飯等,配搭新鮮。

 

  而荔茸肉碎飯該是最多人柯打的款式,飯面鋪滿惹味肉碎,還有兩客大得如雪糕球、以新鮮芋頭製成的芋蓉,加入特製甜豉油、脆薄飯焦拌均同吃,每口都是冬日限定的幸福好滋味。

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by happytummybkk (@happytummybkk)

 

荔茸肉碎飯(圖片來源︰IG@ pieee

蒜香牛頸脊煲仔飯(圖片來源︰IG@ appletree.journal)

 

紹華小廚

地址︰筲箕灣愛秩序灣道15號愛秩序灣街市暨綜合服務大樓CF3號舖

電話︰8199 8188

開放時間︰星期一至六 7am-10pm(星期日休息)

網址按此

 

下一頁︰Fusion煲仔飯!拉絲芝士、日式海鮮口味

 

全新節目《說說心理話》如何搞好家庭關係?關係破裂幾時要放手?修補關係切忌讓XX充昏頭腦!► 即睇

更多Foodie What’s On文章
你可能感興趣
#煲仔飯 #西營盤 #坤記 #永合成 #必比登推介 #黃金鍋巴 #嚐囍煲仔小菜 #熟食中心 #紹華小廚 #紹華小廚 #愛秩序灣街市 #海鮮 #荔茸肉碎飯 #荔茸肉碎飯 #榮記茶餐室 #沙嗲牛肉 #芝士煲仔飯 #芝士煲仔飯 #Nonsense #慈雲山 #土瓜灣 #四季芬芳 #蛇王芬 #點煲 #備長炭煲仔飯 #坤記煲仔小菜 #坤記煲仔小菜 #光榮冰室 #德豐打冷粉麵餐廳 #美食地圖 #名店 #米芝蓮
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
貨幣攻略
大國博弈
More
Share