加入最愛專欄  收藏文章 

2018-04-20Text: Cecilia WangPhoto: Daren Cheng

【編輯部大挑戰】屋企快速開蠔小貼士+ $5平嘆法國皇家蠔

  想食生蠔唔一定要去食Buffet,喺屋企都可以享受到,如今不少專營海鮮生意嘅公司提供外賣服務,在網站落個order就有專人將新鮮生蠔送上門,仲要俾小編發現有特價,只要$5就可嘆到法國皇家生蠔,即去片睇下是否抵食!

 

 

  即日至4月29日,「中源鮮海產」推出法國皇家蠔特價$5/隻,一打只需$60,訂購三打$180,即可免運費!

 

生蠔個頭適中,肉質肥美,海水味不算濃

 

  想食新鮮生蠔,也要考驗你的功力,今次幾位小編更是齊齊上場,挑戰開蠔,仲總結出幾條開蠔小貼士,讓大家食得更暢快!

 

 

  1 生蠔先沖凍水一分鐘去掉泥沙,如可以浸泡10-15分鐘,蠔肉更爽脆

  2 用一款乾淨布墊住固定蠔身。

  3 將蠔刀插入尖尖的尾部,用陰力左右搖晃並且順勢大力撬

  4 蠔蓋打開縫隙後,再用蠔刀批開帶子位

  5 如有碎殼可輕輕撥起,不建議用水沖,會影響味道

  6 開殼後要直送入口,最新鮮

 

購買網站

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

更多著數速遞文章
你可能感興趣
#生活小tips
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
跨境理財通
More
Share