加入最愛專欄  收藏文章 

2023-08-23

大阪手信2023|當地最人氣伴手禮6大推介:唔預訂買唔到蝴蝶酥/新興蜜糖芝士甜點/可愛迷你可麗露

  去旅行當然要買手信,自己食要買好食的,買給親戚或買返公司請同事食的,就更加要好食,因為唔好食一定畀人唱幾年!這次介紹幾款大阪最人氣的手信,跟住買一定令同事及親戚朋友滿意!

 

大阪手信推介|01 ÉCHIRÉ︰梅田分店限定蝴蝶酥!必須7日前網上預訂

 

  被喻為是「牛油界LV」的法國牛油品牌ÉCHIRÉ,相信不少喜歡整甜品或食甜品的朋友應該相當熟悉,自從她在日本開設專門店之後,除了令日本所有女性瘋狂之外,香港及台灣的遊客每次去東京都會去朝聖!

 

  ÉCHIRÉ於東京有4間分店,但在大阪卻只有阪急梅田一間分店。ÉCHIRÉ每間分店都有其限定的產品,梅田店都唔例外,獨家出售「Palmier ÉCHIRÉ」蝴蝶酥。蝴蝶酥的靈魂是牛油酥皮,ÉCHIRÉ就最出名造牛油,完全可以幻想到有幾好食!之前每日限賣10盒,大家都早幾個鐘去百貨公司門口排隊等開門,現在則改為網上預訂,7日後再直接去門市取貨,當然,都是限量,都要搶!

 


鐵盒包裝的「Palmier ÉCHIRÉ」蝴蝶酥,每盒有14塊,售價3,456円,香港的水貨舖起碼賣3、4百蚊!(圖片來源:IG@iroiromeguri)

 


每一塊都充滿香濃的牛油味及焦糖的香甜味,脆卜卜,一盒得14塊,應該好快被KO!(圖片來源:ÉCHIRÉ官網)

 

ÉCHIRÉ MARCHÉ AU BEURRE 梅田

地址:大阪市北區角田町8-7 阪神梅田本店B2F

營業時間:10am-8pm

網址:https://www.kataoka.com/echire/marcheaubeurre/

 

下一頁︰蜜糖配搭不同芝士!必買招牌法式小蛋糕

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【訂閱有賞】訂閱健康好人生YouTube頻道 賞你etnet 30週年珍藏版2024年曆卡 + etnet精美筆記本!► 火速行動

更多主場·日本文章
你可能感興趣
#蝴蝶酥 #日本旅行 #伴手禮 #0+3 #日本手信 #ÉCHIRÉ #千葉縣 #旅遊 #花束曲奇 #花生蛋糕 #曲奇 #花生 #Tartine #DROOLY #Daniel #Canele #牛油 #可麗露 #香蕉蛋糕 #牛油品牌 #Minion in Kansai #大阪手信 #Doré #輕旅行 #大阪 #手信 #小食 #甜品
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
雙幣交易
財政預算案2024-25
More
Share