加入最愛專欄  收藏文章 

2021-07-12

開騷教最強金句「噏 To U」 黎明潮唱姜濤《蒙著嘴說愛你》冧「黎太」

  【晴報專訊】一連九場《黎明Talk & Sing 2021紅館演唱會》前晚假紅館開鑼,天王黎明(Leon)大唱經典情歌派金句,更與嘉賓林海峰(Jan)合唱姜濤名曲《蒙著嘴說愛你》,為全場觀眾送上驚喜。Jan又借姜濤向黎天王抽水︰「隨時你另一半跟咗姓姜嘅!」非常大膽。

 

 

  黎明在個唱頭場找來Jan擔任嘉賓,二人除了合唱《夏日傾情》,更驚喜演繹MIRROR人氣王姜濤的《蒙著嘴說愛你》,全場high爆。曾在紅館開棟篤笑的Jan,當然未有放過機會冧一班「黎太(Leon粉絲)」︰「Leon邀請我嘅時候,我第一時間推咗,因為喺『金句王』面前叫我嚟真係獻醜。但無辦法,Leon直情打電話嚟,等我畀啲證據大家聽。」

 

黎明前晚高唱《那有一天不想你》等經典舊歌,氣氛熱烈。

 

爆工人姐姐廚藝麻麻

 

Jan指黎明家中一屋女人,取笑老友屋企陰氣重。

 

  Jan用電話播出Leon給他的WhatsApp語音留言,然後說︰「我收到呢個電話嗰陣,仲以為銀行打嚟,我話我唔使借錢。」Jan踢爆黎明狂派金句︰「其實我同Leon唔熟,我話『Leon,噏乜嘢?』Leon即同我講︰『Jan,噏咩?Up To You啦!』佢係九秒九彈嚟呢句嘢,我諗下都真係幾好用㗎喎!」笑爆全場。其後,Jan再出招︰「Leon話『綵排綵排,都不及天意安排』,即係黎明開talk show,佢出場會噏咩?Up To You啦!個騷可以即刻完,呢句真係金中之金。」Leon平日甚少談及與前助手Wing誕下的愛女及家事,Jan乘機大迫供:「細蚊仔好嗎?太太好嗎?」Leon簡單回答︰「好呀!」Leon大方指愛女已三歲,又爆工人姐姐的廚藝一般。Jan搞笑說:「天王生女,最吊詭佢個女唔會成為天王fans,反而最終會成為另一個男人嘅fans。塵世間最痛苦莫過於此,就好似將『最受歡迎男歌手獎』畀咗個男仔咁,攞去啦,同埋個女一齊攞去呀,呢啲叫做『樂壇傳承』呀!」

 

「大劉」劉鑾雄與太太陳凱韻(甘比)結伴捧場。

 

 

容祖兒為偶像隔空尖叫

 

姜濤是現今娛樂圈「人氣王」,廣告合約不斷。(IG圖片)

 

  Jan亦借男團MIRROR及姜濤紅遍娛樂圈的現象叮囑Leon︰「唔好話我唔提你,今時今日要忌一忌,隨時你另一半跟咗姓姜嘅,返到屋企門口見到十幾個人(MIRROR)喺度!」惹來全場「黎太」笑聲。而姜B亦有在IG轉發黎明及Jan合唱的片段,並留言︰「謝謝。」另外,容祖兒昨日在IG上載與Leon的合照,更稱︰「雖然人不在,但我的精神是絕對不能離開!所以我趁機打聽偶像,我能為他做些甚麼,希望大家這九個晚上看到黎明的夜晚也不要忘記我的靈魂,也和大家一起尖叫歡呼!」她又hashtag《夏日傾情》歌詞,果然識做。

 

黎明除下白色西裝褸時,惹來全場黎太尖叫。

 

轉載自: 晴報

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多娛樂情報文章
你可能感興趣
#演唱會 #黎明 #姜濤 #蒙著嘴說愛你
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
恒大困局
跨境理財通
More
Share