加入最愛專欄  收藏文章 

2020-08-25

全民檢測 打錯算盤

 

  政府近日出盡全力去推廣全民自願檢測,市面熱度非常不足之餘,更加有名醫帶頭唱反調,公開表明唔會做檢測,引致建制派即時群起攻之。政府中人更加擔心,全民檢測最終連一半市民都唔去做的話,令到成件事「白做」,仲要枉費阿爺全力協助。

 

  從一開始,政府最敗筆就係「捉錯用神」。政府搞全民檢測,目標係希望截斷社區嘅隱形傳播鏈,要到呢個目標,根本就應該要強制性全民檢測,因為自願性的話,700萬人有600萬人參與,600萬人驗過都無事,大家又會鬆懈,繼續「慶回歸創輝煌」,你又點肯定無測試嘅100萬人係無病毒?又點肯定唔會再有群組大爆發?

 

  所以打住「自願」呢個命題,就永遠都做唔到政府希望做到嘅效果。又或者咁講,做啲唔做啲一向就係政府嘅慣用技倆,就好似當日政府打開一個缺口畀海員同空服可以免檢疫,做啲唔做啲之下,最終就搞到第三波,依家特區政府都只不過係「按本子辦事」。

 

  亦都係整個疫情之下政府多次嘅處理手法進退失據,令到呢鼓對政府不信任嘅想法一直陰魂不散,可能令到自願檢測無功而返。一開始話搞全民檢測,泛民提出質疑,話會將港人DNA數據送返內地唔知做乜嘢用途,Tina相信有部分人的確係會有咁嘅諗法,但係對於大部分港人嚟講,根本就唔太多擔心呢點。現時包括Tina在內,市民最擔心嘅係,自己好地地無徵狀,亦無接觸過病患、亦唔係高危人士,會唔會因為去檢測而增加自己嘅染疫風險?Tina認識好多有小朋友嘅師奶朋友,佢地經常都好高警覺,有啲連街市都唔去,轉晒網上買餸、超市買餸,避免錢銀找贖增加感染風險,呢班人又點會去排隊自願檢測?有呢種想法嘅人唔使好多,全港人口有兩三成的話,就已經足夠令到自願檢測廢咗武功。所以政府喺呢一刻仲想將責任推去泛民嘅無厘頭陰謀論、推去畀唔響應檢測嘅KOL醫生,根本都仲係重蹈「唔去檢討自己」嘅覆轍。

 

  其實要做到全民檢測好容易,雖然香港一國兩制行得咁暢順,但防疫就真係要學國家嘅方式,強制所有香港人一定要進行檢測,否則要罰款,再唔交再罰,相信好快就可以完成700萬個檢測資料。唔想強制要人自願唔係唔得,但自願都要有甜頭,點都要提供誘因叫人去做,交稅嘅可以免一半稅,唔使交嘅可以收到餐飲消費券,等放寬防疫措施之後市民可以去食肆報復式消費,我諗一樣可以吸引全港市民響應。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet TV頻道現已登場,多元化財經及消閒影片輪流送上! ► 即睇

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會 #全民檢測 #港府 #新冠肺炎 #強制 #自願 #罰則 #誘因
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
東京奧運
疫苗福利
More
Share