加入最愛專欄  收藏文章 

2021-03-26

資格審查委員會的考驗

  上星期本欄寫咗建制派喺新選舉制度之下正在各懷鬼胎,從今個星期嘅新聞,已經見到啲「鬼胎」急不及待咁湧晒出來,好似工聯會嘅吳秋北就公開「鬥地主」,搞到地產界立法會議員石禮謙都要公開批評吳咁搞法只係「文革」。預計呢個建制派內鬥嘅局面,會喺人大完成審議新選舉方式之後,一路加劇去到新一屆立法會舉行之前。

 

  不過今次想將立法會爭櫈仔嘅情況放埋一邊,講一講今次改制之中,可能係擁有「最無上權力」嘅資格審查委員會。

 

  資格審查委員會,簡單咁講就係一個發牌機構,取代過往選舉主任嘅角色,為所有有意參選嘅候選人「發牌」;只要合符既定嘅條件(最主要就係認定你係愛國者),咁候選人就獲得「發牌」,有資格參選立法會選舉,而除咗立法會之外,特首選舉同埋選委會嘅委員選舉,亦都要由資格審查委員會統一發牌。而有評論員就引述消息指出,資格審查委員會點樣組成,人大審議極可能會留白,交由本地立法處理。

 

 

  組成方式方面,有建制派同Tina坦言,成個架構都係由人大去決定,再加上資格審查委員會係將會處理特首選舉,理論上都無可能由特首委任(特首始終有機會連任),所以最有可能嘅做法,就係由特首揀好人再由人大去委任。至於人數方面,有建制派講過不宜太多人,並提及「7」係一個理想數字,但係Tina就收到風,話人數方面應該唔會係單位數,因為之後要處理大量選委同立法會候選人,「個個參選嘅都係有親中背景,咁就梗係容易審查,但唔排除有一大班所謂『政治素人』參選,要審批唔係易事,未來工作量可能唔細」。

 

  而據消息所講,能夠有資格坐呢個委員會嘅人,一定要有返咁上下份量,但同時佢地理論上亦不能參與任何選舉,所以要搵到合適人選,而數目又唔會太少的話,都唔係易事,估計年紀稍大,又已經從前線退咗落嚟嘅建制派政壇元老擔任,機會最大。

 

  至於上訴機制,有消息就話呢個係令到政府最頭痕。普遍意見都認為,上訴係一個非常基本嘅權利,理論上點都可以畀人上訴,但上訴的話由邊個去處理?由法院的話,萬一出現上訴成功,咁資格審查委員會顏面何存?又如果唔係上訴去法院,而係上訴去人大(因為成個架構係人大決定),似乎又可能令外間印象唔多好,亦無理由要人大插手呢啲行政事務。有建制派坦言,搞得好呢個上訴機制,先係成個資格審查委員會嘅重中之重!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會 #資格審查委員會 #香港選舉制度 #上訴機制
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
中概股回歸
跨境理財通
More
Share