加入最愛專欄  收藏文章 

2021-05-25

林鄭單挑「政壇首席KOL」

  上星期先寫完特區官員錯漏百出,剛剛過去嘅周末就再一次令市民充分體驗政府官員嘅「三低」,低智慧、低辦事能力同埋低政治敏感度。

 

  衛生防護中心周末(22日)曾經公布,廣東省被列為中風險地區並暫停廣東省「回港易」計劃。呢個講法一公布,建制圈子刮起一陣大風,個個都黑人問號無所適從,連前特首梁振英都要係facebook關注同跟進,最後政制及內地事務局喺上述消息公布6小時後就急劇「轉軚」,將廣東中風險地區收窄至荔灣區龍津街錦龍匯鑫閣,並公布回港易計劃暫時維持不變。

 

(資料圖片)

 

  事件發酵幾日之後,政府內部將個波推來推去,最終紙包唔住火,內情終於有眉目。有報道就話消息公布之前,食衛局就有知會政制及內地事務局,但係政制及內地事務局遲遲無回覆「ok」,食衛局就當咗「ok」向外公布,最終搞出呢個大頭佛。

 

  自從肥佬黎入咗監房之後,前特首梁振英將目標轉向林鄭,多次喺fb甚至透過梁營嘅忠誠猛將叫陣,唔係日日都個個星期批評特區政府嘅政策。難得今次千載難逢機會,CY繼續發揮佢「監察政府」嘅角色,就「回港易」事件向特區政府提出「三不解」,喺特區政府收回成命之後CY又補一句「從善如流」,當真係頂心大杉。

 

  林鄭今早(25日)出席行會前見記者被問到CY對特區政府嘅各種批評,包括要求成立文化局等,林鄭真係毫不客氣,指香港任何時間都有很多人發表意見,「特別係近年好多意見領袖、KOL,所以我就唔會逐個嚟評論。」兩人間火藥味之濃,真係夠放成晚煙花。

 

  CY近年的確轉成為「鍵盤戰士」,反修例事件之後批評特區施政都多數喺網上進行,但林鄭將CY歸類為KOL,的確係可圈可點。有建制中人指出,林鄭咁樣公開講,好明顯就係氣上心頭,但實情都係有計算,事關CY係前特首,雖然貴為國家領導人,但係喺特區施政上的確係毫無角色可言,佢對特區政府指指點點,同其他KOL角色係一模一樣。不過呢位建制中人同時強調,就算CY係KOL,都係香港「政壇首席KOL」,佢嘅O,即係opinion(意見)係可以直達天庭,林鄭單挑CY,除咗用實實在在嘅政績,得把口隨時會「死剩把口」。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet TV頻道現已登場,多元化財經及消閒影片輪流送上! ► 即睇

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會 #林鄭月娥 #回港易 #KOL #梁振英
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
東京奧運
疫苗福利
More
Share