加入最愛專欄  收藏文章 

2021-08-27

絕不是搞清一色?

  政壇呢個星期新聞,圍繞住打麻雀術語「清一色」。先有愛國重量級元老盧文端打響頭炮,撰文指民主黨若果全面禁止成員參選將會死路一條;其後林鄭見記者時講返同一議題時亦都附和,話一個政黨不議政、不論政、不參政,就要質疑其存在價值,似乎都係有啲逼迫嘅語氣斥民主黨唔打算派員參選。正當大家覺得建制派都唔希望政壇「清一色」、應該會對泛民開一條生路嘅時候,噚日身兼資審委主席嘅政務司司長李家超就公布,鄭松泰過唔到資審委嗰關去做當然選委,仲即時DQ埋佢嘅立法會議席。「清一色」之說,再次浮起。

 

(資料圖片)

 

  鄭松泰被DQ的確幾令政壇吃驚,事關鄭雖然被標簽為「泛民」,但佢喺立法會嘅議事行徑都同泛民格格不入,包括唔會瘋狂拉布、唔會亂點人數、唔會點完人又離席等等令建制派恨之入骨嘅惡行,甚至佢無跟泛民總辭而獲得兩辦公開讚揚。所以今次被DQ,唔少建制派私底下都認為,鄭過去部分對基本法論述可能係死因之一,但觀乎過去一兩年行為,資審委對於鄭松泰真係嚴到過咗頭。

 

  一位較開明嘅建制派同Tina講,的而且確,DQ鄭松泰有啲令建制派主流意見跌眼鏡,對於「非清一色」論亦帶來幾負面嘅影響,「無可否認嘅係,現時政治氣氛之下,泛民嘅議政空間已經愈來愈細;班有心想選、又從未有過港獨主張嘅泛民人士,見到鄭被DQ,自然擔心自己過去一啲言行同埋泛民背景會唔會令到佢地一樣被DQ,減低佢地爭取出選從政嘅意慾,但我都相信,阿爺係唔想香港政治圈係清一色。

 

  但睇到鄭今次被DQ,大家會諗,唔係「清一色」的話,咁「混一色」又點樣混法?呢位建制派就話,如果以現時嘅力度,最大可能就係要所有泛民政黨大清洗,總之過去有過任何些微涉及港獨言論同行徑嘅人,都無可能出選到,只有一批「新血」,明確表明自己身在泛民、代表泛民,但堅決支持愛國愛黨愛港,理性反對政府提出嘅民生政策,絕對唔會係死罪。

 

  Tina不禁問佢:「咁同換張白紙入去無乜分別喎?」建制回應:「唔係白紙,係白板,夠晒乾淨,十二隻萬子加兩隻白板做眼,咪混一色囉!兩隻夠架喇,唔好多!」

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【搶先申請】免費試用etnet強化版MQ手機串流報價服務! ► 立即行動

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會 #鄭松泰 #候選人資格審查委員會 #DQ #建制 #清一色 #泛民
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
大國博弈
恒大困局
More
Share