加入最愛專欄  收藏文章 

2022-12-16

還有選舉嗎?

  立法會選委界補選今個星期日(18日)就會舉行,6人爭奪4席,不過選舉氣氛就非常薄弱下,市面亦鮮見任何大型宣傳,事關補選投票嘅係1400幾位選舉委員會委員,候選人都密鑼緊鼓同呢1400幾人宣傳,據聞今日(周五)下午亦都有一個大型見面會畀呢班候選人講政綱。都係嗰句,既然大部分市民都無份選出嚟嘅,市民唔關心係好正常,相信亦無乜幾多位市民講得出參選嘅係邊幾位,所以Tina都無謂花好大篇幅去講立法會選舉。

 

  講來講去,其實都係講返選舉,不過Tina今次要講嘅係「區議會」。先講一講依家嘅區議會現況,對上一次選舉係2019年,當年反修例活動令到建制派候選人反晒艇咁滯,479個總議席,非建制嘅拎到385席。不過後來出現「DQ風波」,民主派議員紛紛放棄議席,依家得返一半區議員都無,而政府就遲遲都無進行補選。

 

(資料圖片)

 

  Tina同建制派打聽,佢地好多都話唔知政府有咩方向,亦都無聽聞應該明年就會選嘅換屆區議會選舉會點搞。不過有建制派就估計,從政府另撥資源去搞「關愛隊」,畀社區人士去角逐擔任關愛工作去服務社區,顯而易見就係將呢啲照顧社區嘅功能,由區議員轉撥去關愛隊,「如果將一啲功能抽起咗,咁好明顯另外一啲功能亦會再抽起,咁係咪會無咗區議會呢?」

 

  區議員除咗所謂嘅「蛇齋餅稯」、「虛寒問暖」呢啲角色以外,亦都作為居民同政府嘅橋樑,好似政府興建一啲社區設施,例如垃圾站、天橋、行人過路設施等等,其實都要經過去區議會諮詢。有建制派就估計,呢方面嘅工作權力極有可能會下放去其他地方,可能係分區委員會身上,亦可能會另外設立一啲全新嘅諮詢架構,不過呢啲組織嘅成員,好可能會百分百係由政府委任,2019年區議會選舉有可能香港史上最後一屆。而咁樣嘅改變,目的都係希望減少社會政治化,避免將政治議題再一次帶入地方選舉。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【訂閱有賞】訂閱健康好人生YouTube頻道 賞你etnet 30週年珍藏版2024年曆卡 + etnet精美筆記本!► 火速行動

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會 #選舉 #區議會 #關愛隊 #區議會選舉
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
雙幣交易
財政預算案2024-25
More
Share