加入最愛專欄  收藏文章 

2023-08-14

舉手機器不舉手

  去到今年年底,今屆嘅立法會已經行咗一半,完善咗嘅選舉制度之下,立法會「效率」真係奇高,無論係審議議案定係撥款嘅速度同成果,都可以話係香港回歸以來未見過。以往建制派被稱為「舉手機器」,但原來新選舉制度之下,佢地唔再係舉手機器,皆因佢地連手都可以唔使多舉。

 

  有媒體就立法會審議政府法案,做咗一個非常詳細嘅統計。立法會於今年至今,一共就24項政府法案三讀表決,24項全部都係不記名表決,即係議案唔使按制去投票,全部係舉手,由主席去判斷係唔係大多數贊成,咁就通過咗議案。而24項法案之中,其中16 項喺表決時,總舉手人數唔夠一半,即係未夠法定人數;投入度最少嘅議員,24項之中只係出席3次,而最勤力嘅就出席咗23次。如果出席舉手投票有一半叫做合格的話,剛剛有一半議員共44位係達到合格水平;不過半杯水可以話一半滿或者一半空,即係有一半議員「肥佬」。

 

  「市民」揀得你出來做得議員,職責好簡單,就係幫市民把關,睇下政府有無亂咁用錢;另一樣就係監察政府修改法例同推行政策,而喺政府法案成立法案委員會之後,有無好好咁睇下法案有無問題,有無向當局反映民意甚至提出修正案,以及辯論時段作最後反映同投票,呢啲都係議員嘅天職。雖然三讀通過議案時,個人嘅肉身喺唔喺會議廳舉手,的確對大局無影響,更重要嘅係睇議員點樣發表佢嘅意見,但始終投票都係議員工作嘅「績效指標」(KPI),如果一眾議員咁鍾意問政府拎KPI,一隻手指指住人,有三隻都指緊自己,議員其實好應該自覺。

 

  Tina都有拎呢篇報道去問咗幾位議員,睇下佢地有乜反應。一位做超過十年嘅議員就話,報道對佢地有少少唔公平,事關過往有泛民嘅年代,一啲無爭議性嘅議案,好多泛民議員亦都同佢地一樣未必坐定定出席投票,「不記名投票個意義本身就係咁,唔使打鐘,等一啲無爭議嘅議題快手通過。我地喺自己辦公室做緊野,有時都落唔切去舉手,用呢個嚟做指標,稱唔上係公平」。不過呢位老建制都認為,做得議員要投票其實係天經地義,日後會多加留意,盡可能都會喺接近投票時間坐定定。

 

  另一位新丁議員自己出席投票率亦都唔合格,不足一半。不過佢就認為,有無喺席上舉手同學生最後一日有無返學校拎成績表一樣,並唔影響佢地嘅成績,更重要嘅係議員有無投入去為政策建言、有無向政策反映意見;佢就認為今屆立法會喺呢方面都做咗唔少,所以日後舉唔舉手佢都係會睇返實際情況,唔會「為舉而舉」。

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

全城注視!銀行定存比較神器,助你搵到最佳息率!► 立即了解

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
雙幣交易
財政預算案2024-25
More
Share