加入最愛專欄  收藏文章 

2023-09-04

政治智慧……

  要有智慧,首先要讀好書,不過講到政治,從來都係一門好深嘅學問,唔係讀書就可以令自己有呢方面嘅智慧,喺一班立法會議員身上就充分證明。

 

(筆者提供)

  打風前最炙手可熱嘅話題,就係「立會好聲音」臨門「撻Q」,有關方面宣布停辦,事件前因後相信不少讀者都有所聽聞,不過講到對呢班應承出席嘅議員嘅評價,相信政圈中人都無不以一個「蠢」字相贈。

  立法會議事規則委員會主席議員謝偉俊回應其他傳媒時就話,依家好多議員係「喺幸福世代出生嘅立法會嬰兒群」,缺乏「冷靜獨立嘅意見」,可能係基於無知、基於漠視,有時做嘢異於過往,可以令佢哋「經一事、長一智」。

  謝嘅講法算係好厚道,亦留返幾分薄面畀班同事,不過可能都係因為要「具名回應」嘅關係。但另一名「老鬼」立法會議員私底下就同Tina狂數呢班議員「影衰晒」,任何一個稍稍有政治智慧嘅人、可能連議員嘅助理都應該知道,議員係無可能以主角身份出席呢類型活動,喺其他地方基本上就等同「政治自殺」。

  「議員成10萬蚊人工一個月,可能會有人覺得唔係咩錢,但對於普羅大眾都覺得係一份非常高尚嘅職業,會對議員有期望有要求。唔好話自己做主角上台唱歌,就算係獲邀出席一啲活動做嘉賓,其實我地自己都要過濾一下請你嘅係咩機構、你自己用議員身份出席又係唔係適合。我只能夠話佢地真係不經大腦、政治零智慧!」老鬼直言道。

 

  老鬼仲話,應邀出席嘅議員大部分係新丁,不過仍然有幾位已經喺之前已經係議員,仲要係有政黨背景,實在諗唔明白點解佢地會受邀出席。老鬼坦言,一般小錯誤的話,幕後大佬都會私底下提醒叫班議員檢點檢點,依家班長廖長江喺Whatsapp群組發文「溫馨提示」,擺到明預咗會流出去畀傳媒報道,就好明顯事態極為嚴重,要透過公眾得知而令到所有議員提防提防。

  老鬼仲提醒一班新丁議員:「議員因為一啲同市民無關緊要嘅嘢而見報絕非好事,議員應該係要喺議會工作上有成績而獲得曝光率,其他無謂嘢唔好覺得有得上報就湧住出去,要知分寸!」

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【訂閱有賞】訂閱健康好人生YouTube頻道 賞你etnet 30週年珍藏版2024年曆卡 + etnet精美筆記本!► 火速行動

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
雙幣交易
財政預算案2024-25
More
Share