加入最愛專欄  收藏文章 

2023-09-12

風災、雨災、官災

  但凡有天災,之後政府如果善後得唔好,就會有人怨。所以每次天災過後,亦係政府官員嘅「考牌」時間。剛剛經歷完「蘇拉」十號風球嘅風災、「海葵」殘留雨帶帶來嘅12小時黑雨,稱得上係連考兩次大牌。
 

(AP)


  十號風球嗰次考試,可以話係畀政府有充足準備,話晒畀佢地知考試範圍,仲要有埋過去嘅考題參考咁款。咁都唔止,今次個風臨門減弱,就好似係臨尾換咗一份仲淺啲嘅考試卷,政府拎高分,順理成章也。
 
  至於上星期五(8日)嘅黑雨,就好似係一次突擊考試,完全無範圍可跟,要靠自己嘅本事去應對。不過,由於兩次考試的確係相距太近,加上一次有得準備一次就突擊,兩次考試分別就非常明顯,亦令到兩次考試喺市民心目中嘅評分,有好大分別。
 
  市民觀感差,最主要原因係見唔到有高級官員好高調咁出來「神態若定」咁指揮,咁樣個矛頭就直指向政務司司長陳國基身上,更加有人話政府官員係唔係「瞓晒覺」。的而且確,喺夜晚黑雨到第二日下午,陳國基先聯同其他政府部門首長出嚟講返善後工作,而期間唔少市民都喺大雨之下受苦受困,難免令市民氣上心頭。亦因為呢個原因,政府都專登向傳媒「爆料」,話陳國基並無「瞓覺」,更係徹夜指揮應對嚴重事態。
 
  如果要Tina作為一個普通市民為今次黑雨政府嘅應對做評分,我覺得合格有餘。因為「五百年一遇」嘅大雨,你話要即時作出調配應對所有突發情況,基本上係無乜可能,出現個別地區嘅相對細規模嘅山泥傾瀉(紅山半島除外),可以話係過去幾十年相關政府部門努力嘅成果,呢個係值得肯定嘅。

 

 

(政府新聞處圖片)


 
  不過作為官員,市民肯定會有更加高嘅要求,最起碼喺危急關頭要得到政府果斷嘅回應,例如適時宣布停課停工、一啲嚴重災區將會點樣善後、安排臨時應變措施等等。Tina都絕對相信陳司長係好努力,亦無去瞓覺; 但下一次再出現「千年一遇」嘅情況,司長或者其他官員就要記得,一定要畀市民知道「政府睇得好實」呢個訊息,否則乜災物災過後,只會係官災,官員當災!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【訂閱有賞】訂閱健康好人生YouTube頻道 賞你etnet 30週年珍藏版2024年曆卡 + etnet精美筆記本!► 火速行動

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會 #雨災 #十號風球 #蘇拉 #黑雨
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
雙幣交易
大國博弈
More
Share