加入最愛專欄  收藏文章 

2023-09-22

JPEX風波,政府、證監、議員責之何在?

  JPEX風波,短短一個星期已經愈演愈烈,所涉範圍橫跨娛樂圈、投資圈以及政圈。前兩個圈Tina 唔多在行,不過可以講,喺政圈產生嘅風波,一啲都唔細。

 

(證監會官網截圖)



  成件事第一個矛頭當然係直接證監會,特別係證監會第一次同警方出嚟開記招,態度畀市民嘅感覺就係想開脫自己監管不力嘅責任。無錯,證監會發現JPEX疑似有問題嗰陣,佢地的確係無任何監管權力,但有金融圈子嘅政圈中人就批評,證監會呢個講法同佢地一直以來對待持牌人士有好明顯嘅落差。政圈中人就話:「每次召你去見佢,往往都係高高在上,用望住賊仔嘅眼光望住你,用審犯嘅語氣去質疑你,驚死你去呃投資者咁;如果證監會好似對持牌人士咁對待JPEX,雖然當時無任何監管權力,但最起碼見到有詐騙成分,係咪都應該盡早通知警方去開File呢?成件事證監係責無旁貸!」
 
  監管者係證監,政府嘅角色當然就係睇實證監去做好佢地嘅本份。不過政圈中人都話,證監會過去咁多年可以話係「山寨王」,自視極高,話就話政府喺佢地之上,但其實證監會面對政府嘅一啲意見或者提醒嘅時候,更可能係會當「聽唔到」,或者係用自己嘅方式去處理。政圈中人指出,政府其實養咗唔少「獨立王國」,最主要係佢地大多係財政獨立,唔使年年問政府拎撥款,財大自然氣粗。亦令到喺關鍵時刻,政府都無能為力;而政府往往無做好監管「監管者」嘅角色。
 
  至於立法會,講實在,立法會喺審議虛擬資產平台法例上有無做好議員嘅本分,亦的確成疑,最起碼一年嘅過渡期之中存在住灰色地帶,令到不法之徒有機可乘,當日審議過程肯定就無把好關。另外睇返資料,原來本來條例草案係只容許專業投資者參與,但因為多位議員提出質疑,話會影響虛擬資產喺香港嘅發展而要求政府修訂,最終就令到法例有所寬鬆;雖然呢方面無論有無鬆到,Tina覺得騙徒都一定係會大小通吃,結果都係一樣,但依家睇返,議員當初審議法案係咪又真係無認真睇清楚法例呢?有無幫市民同投資者把好關呢?
 
  政圈中人相信,今次事件仲會有排燒,重頭戲就要睇10月9日立法會財經事務委員會上加插討論,睇下證監、政府同議員會唔會擦出新火花。

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【訂閱有賞】訂閱健康好人生YouTube頻道 賞你etnet 30週年珍藏版2024年曆卡 + etnet精美筆記本!► 火速行動

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會 #JPEX #證監會 #監管 #虛擬貨幣 #虛擬資產 #專業投資者
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
雙幣交易
貨幣攻略
More
Share