加入最愛專欄  收藏文章 

2023-10-27

田北辰慘食檸檬,「三會」提名票未夠數

  參加區議會選舉除咗要爭取選民投你一票以外,最困難其實係點樣搵到「三會」提名票,亦可以話係區議會嘅一道「關卡」。唔好以為呢個關卡專係用來閘住非愛國者或者一啲無厘頭參選人士,估唔到嘅係,就連政治老手田北辰,亦都為咗「三會」提名票東奔西走。

 

  田二少創辦嘅實政圓桌有派人參選,不過佢上周已經公開咁話,派咗5個人出選,但竟然有4名參選人一直拎唔到「三會」提名。不過佢上一個政黨、新民黨嘅主席葉劉淑儀喺佢公開話無票之後,拋出大大條橄欖枝,指田二少做過新民黨副主席,其實可以搵新民黨「三會」成員爭取提名,仲明言話會「幫手」。田二少見葉太不計前嫌,更大讚葉太有「大局觀」。

 

  獲得唔同黨嘅人雪中送炭,以為坐定粒六,點知事件峰迴路轉得過分。之後田二少爆料,話自從葉太講咗話幫手之後,一直都唔能夠直接聯絡到葉太,其中一次葉太接電話之後仲立即cut線。田致電兩日後就收到葉太秘書通知,話可以搵副主席黎棟國,黎棟國就叫田二少提交參選人政綱等資料,表示之後會由新民黨內部決定。

 

  新民黨日前就正式宣布,「不會給提名票予實政圓桌參選人」,田二少今次真係一場歡喜一場空。佢老哥自然一肚氣,接受傳媒查詢時就話:「既然係咁,你(葉太)當初公開講係為乜呢?」

 

 田二少創辦嘅實政圓桌派出5人選區議會。(田北辰fb圖片)

 

  Tina同政圈中人八卦過,話件事本身就好簡單,以葉太嘅江湖地位,打個電話要幾十張提名票都唔會係大問題,所以一開始葉太真係出於幫到就幫嘅心態。不過後來田二少來電未能接聽,佢又急急腳咁同傳媒爆料話搵唔到葉太,極有可能就係呢個位觸動到「姐姐」,「姐姐」可能一氣之下就決定揸正來做,由黨友自己去做決定畀唔畀提名票。而由於葉太無提及過一定要畀,咁新民黨同田二少依家已經無晒瓜葛,好自然就反對畀票,演變成依家呢個終局。

 

  政圈中人仲話,今次事件畀到公眾一個非常唔好嘅觀感,就係選區議會要得到「三會」提名難過登天,有心想服務社會嘅有能之士,只要你唔識人嘅話亦都無計可施,咁呢個選舉制度又是否稱得上係「公平、公開、公正」?大家自行判斷。

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【訂閱有賞】訂閱健康好人生YouTube頻道 賞你etnet 30週年珍藏版2024年曆卡 + etnet精美筆記本!► 火速行動

更多立會透視鏡文章
你可能感興趣
#立法會 #區議會 #田北辰 #葉劉淑儀 #新民黨 #實政圓桌 #政治 #選舉 #三會
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
雙幣交易
財政預算案2024-25
More
Share