加入最愛專欄  收藏文章 

2023-01-26

職場女王Son姐|開工大吉!派利是之學問:唔使急最緊要快!幾時派、點樣派、派邊個、派幾多?

  兔年開運第一篇,先祝各位讀者龍精虎猛,得心應手,吐氣揚眉!

 

  新年個個都想行大運,今年想有運行,不用望天打卦嘅,睇我嘅專欄就得,趨吉避凶無往不利!今日開工大吉,重頭戲當然係派利是同埋收利是,唔好急,最緊要快,快啲收我醒畀大家嘅利是錦囊。派利是之道,幾時派點樣派,派邊個派幾多,全部都有學問,學識咗,今日就大派用場啦!

 

  『幾時派』開工利是,當然一開工就派,上下所有員工,不論職位崗位都有得收,part time臨時工、速遞員送貨員護衛員茶水清潔,總之人人有份永不落空。不過就有公司竟然cheap到開工日返工的員工才有,當日放假的員工冇!咁嘅公司咁嘅老闆,我哋一齊真係恭喜佢!

 

  『點樣派』科技發達,派利是可以網上派,直接存入同事戶口的確方便,但冷冰冰的transaction,沒有人與人之間的接觸交流的溫度,只是例行公事。不要怪員工識講錢,因為彼此之間,冷漠得只剩下錢。有大公司大老闆,堅持年年親自向員工派利是送祝福,所以和公司規模無關,是有沒有心想做有關。

 

  『派邊個』利是之道,在於派得高興收得開心,是好意頭是送祝福。所以下屬員工一樣可以派給上司老闆。記住職場派利是和收利是,是無年齡限制,無分性別和婚姻狀況的,只看職級。未結婚的一樣要派給結了婚的,職級愈高,就愈派得多,在所難免。做得主管,除了夠胸襟,還要夠氣派,公司有幾多人一早知,自己部門的上上下下一定要派,其他部門的,看關係交情派。直系下屬,知道家中有幾個小孩子的,私底下都要派。

 

  『派幾多』利是講到明是祝福,寫一句祝福語放一個朱古力金幣都得,看自己的財力決定。坦白講,封幾多錢都會畀人講,最緊要聽自己個心點講。偏心是必然的,親疏有別是肯定的,連對方姓甚名誰屬於那一個部門都不清楚,擺到明派街坊的,求其有得派就得。得力助手,當然應該大封啲,不過不一定是講錢的,送上對方喜歡吃的用的,窩心又貼心,層次意義比錢高很多。

 

  利利是是,順順利利,開開心心,和氣生財,皆大歡喜!祝各位派利是和收利是的,兔氣揚眉好運來!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【你點睇】京港滬港高鐵動臥首發運行,「夕發朝至」模式讓車程縮短近半,你會否考慮乘搭?► 立即投票

更多職場女王文章
你可能感興趣
#利是 #職場 #派利是 #農曆新年 #開工利是 #兔年 #農曆新年2023 #新年 #職場小貼士 #CNY2023
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
貨幣攻略
大國博弈
More
Share