加入最愛專欄  收藏文章 

2024-05-06

職場女王 Son姐|全港第5大會計師行裁員!以勸退為名,員工要揀被炒或被辭職!公司唔畀Reference Letter影響日後搵工?

  香港經濟有幾好,市道有幾暢旺,大家有目共睹。如果大家感受不到「由亂入治」,步入「由治及興」的這個新階段,只能是因為你悲觀。

 

  大公司大企業一樣醒目,配合香港發展新趨勢以平取勝,直接撤走close down得,cut人down size亦得,配合政府輸入外勞政策cut cost更加得。尤其是重災區的飲食業建築業運輸業物流業,由高才通到勞工階層全部涵蓋,香港唔慌冇人才、冇人手,大家話係唔係?

 

  天要落雨公司裁員,打工仔冇得揀只能接受,執包袱走人。但原來事情並不是如此簡單,最近就有一間據說Big 4以外最大的會計師樓要裁員,字眼上講得好好聽係勸退(counsel out),有兩個看似是選擇的選擇可供選擇:自動辭職,沒有代通知金,有reference letter;不自動辭職的,有代通知金,沒有reference letter。

 

  同一時間亦收到幾位讀者message問我,因為辦公室政治、因為架構重組、因為生意不景……原因不同但結局一樣,you’re fired!但同樣地都被要求選擇being terminated 或是自己resign。選擇自己辭職的reference letter會寫明是自行辭職,但就要放棄代通知金。想要賠償的,同樣會得到reference letter,不過就會寫明係被炒的!

 

  公司炒人,員工冇say,一係畀notice一係畀賠償金,就係咁簡單,何解搞到愈來愈複雜?有打算裁員、或是有很多年資長的員工的公司,肯定會趕在明年5月1號取消「強積金對沖安排」生效前出招,打工仔境況堪虞。

 

  Reference letter真的有那麼重要嗎?退一步講,沒有reference letter就找不到新工?如果是被炒的,真的會影響日後找工作的機會嗎?

 

  關鍵不在於letter,在於心態、在於如何向新僱主交代。最有力的reference letter並不是由公司寫的那一張,因為當中只能列明在職期、職級、離職時的人工及理由。由直系上司寫的reference最有效更具說服力。如果被炒是因為被迫二選一的話,講出事實就可以。被炒的原因離不開不識做人、不懂做事、做錯事,坦白承認自己的缺點錯處,已經深刻反省、吸取教訓,絕對比講大話東拉西扯顧左右而言他好吧?

 

  世界很細小,reference letter有寫冇寫又點?紙是包不住火的,內裏當真有文章的話,如何隱瞞逃避,始終都會爆出來的,倒不如一早自行交代清楚。要錢定要信?計我話,最緊要自信!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

【你點睇】港大校政風波續發酵,蔡若蓮指若大學無法良好管治當局可收回撥款,你認為政府介入會否影響院校自主?► 立即投票

更多職場女王文章
你可能感興趣
#強積金對沖安排 #會計師樓 #代通知金 #Reference Letter #Pantry熱話 #裁員 #辦公室求生術 #辭職 #HR #人事部
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
貨幣攻略
大國博弈
More
Share