加入最愛專欄  收藏文章 

2018-01-04

【2018生肖運程】狗年到,這些生肖要注意

  2018戊戌年大部分生肖都比較平穩,就算嗰D沖正或揩到嘅,大都有吉星打救。

 

  今期講吓D要留神嘅生肖。

 

肖狗

 

  屬狗嘅人有狗仔性格,忠於朋友、講義氣、夠長情。佢認定你係朋友,就天長地久、hea住唔走。我有D狗朋友,隔一兩個月就搵我食飯,仲送椰子油、暖頸巾畀我㖭,幾窩心!

 

  不過佢地桃花幾旺,魅力四射,尤以雄犬為甚,所以做佢地朋友可能好過做佢地女朋友!

 

  普通嚟講,佢地責任心重、溝通能力強、事業不俗。不過有D孤芳自賞,信自己,有時比較孤傲不群。

 

  在本命年中,凶星有「劍鋒」、「伏屍」,聽起嚟都幾嚇人,其實係要小心利器,慎防受傷,恐有少少血光之災,可以去洗吓牙、捐吓血,應咁D。又要小心是非暗箭,避免與人衝突,尤其是唔好同上司反枱。錢財方面,大出大入,理財要好小心。幸好有「歲駕」同「華蓋」星照住,自有助力,逢凶化吉。而且可以發揮才華、展現風采。

 

肖龍

 

  同狗一樣要以和為貴嘅係龍仔,因為今年沖太歲,而且冇吉星照住,宜事事小心,有口舌、破財之兆。凶星有「大耗」,即駛大咗,仲有「蘭干」,即障礙賽,喻示有阻滯,尤可能要承受來自公司高層嘅壓力,有時焗住上,或孭黑鑊。今年喺做生意上唔好打擦邊球,恐有官非。健康方面,小心肺腎同跌親。不過都有D助力嘅,祇要保持低調一於忍、隱、慎啦!

 

肖牛

 

  另一隻要接受挑戰嘅生肖係牛仔,佢嘅挑戰在於要護住自己嘅背脊,因為有「勾神」,易受暗算、牽連、出賣,又易有是非,總之今年幫人要有限度,逢親要孭上身嘅,例如要簽字嘅commitment,都要耍手兼擰頭。吉星有太陰,會有貴人助力,仲有「天乙」同「國印」星,皆可助牛仔更上一層樓,前者指可創業或置業;後者指進修增值,皆可裝備自己、自強冇死!祇要自強不息,今年會有好成績。

 

肖羊

 

  羊仔一樣有「天乙」貴人,可以創業、買樓。亦同樣有是非。無辦法啦,今年刑太歲!招惹是非之餘,亦容易有唔開心事,甚至白事。幸好有「天德」、「福星」、「八座」等吉星射住,會順利過關。不過狗年可能做到隻狗咁,其實愈忙愈好,應咗頻撲。必有攪作。

 

  以上生肖,都可以戴個兔仔牌,最好係木嘅,例如檀香或其他香木做嘅,搵唔到就戴綠玉嘅,邏輯係取其與自己生肖五行可合而化火或半會木局,可有救應,下期談其餘生肖。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

全城注視!銀行定存比較神器,助你搵到最佳息率!► 立即了解

更多玄來更精彩文章
你可能感興趣
#風水玄學 #2018運程 #生肖
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
雙幣交易
聚焦兩會2024
More
Share