加入最愛專欄  收藏文章 

2018-02-01

【開個靚頭】歲晚新春做乜嘢先會全年大吉?

  呢兩周內,可以睇到你一年氣色,所以要「養」,點「養」呢?

 


 

一.宜早睡,保身體健康

 

  最好晚上十一點前瞓,以便肝膽排毒,否則會面黃黃,兼令肝火上升。肝膽嘅功能唔好,會影響消化脂肪,嚟緊歲晚新春,滿枱都係豐腴肥美嘅食物,點算呢?你當然會抗議,話十一點都未番到屋企,唔通係街瞓咩?我明,盡量啦!至於是否早起,就適隨尊便,可以早醒看雲起、聽鳥鳴;亦可以好似我咁,賴床聽音樂。

 

二.慳D駛,保財政健康

 

  年輕嘅收到花紅或逗咗利是,都想豪花一下,成熟嘅可能諗一年做到晚,要獎勵自己,趁歳末大減價任性一下。不過駛大咗會令鼻頭出現赤紅之色,即破財之兆、或者,應該講,係破財鐵證。我唔係唔畀你買,祇係提議最好過咗雨水先買啫。

 

三.慎言行,保人際關係健康

 

  呢段時間,小心言語行為、身體語言。唔好整蠱做怪、吹水大晒,以免撩起人把火、招來畀人問候惡果。又要保持風度,唔好鬧人,無謂畀人背後媽叉,孭住負能量。

 

四.要開心,保情緒健康

 

  有D單身人士喺佳節會觸景傷情,慨嘆自己形單隻影。D有家室嘅,又可能為去邊度拜年先、買乜禮物、同邊個食飯而有意見,黑面過年。兩者都係搵自己笨,新春一定要笑口常開,否則活該。

 

  我明白以上嘅健康生活準則,實在係強人所難。我盡人事寫,你盡人事做啦。

 

  以下就簡單好多,今年年卅晚十一點,我估你都未瞓。屆時貴神在東南,福門在西北,你若蒲緊,可向呢兩個方向漫步15分鐘。如果暖笠笠喺屋企,就喺呢D方位活動吓,可以參拜、鞠躬、做運動、跳hip hop,動吓氣場,以便迎貴接福。

 

  在此祝願各位新年新氣象,運程齊向上!

 

etnet財經 ‧ 生活App獨家「銀行匯率比較」功能 立即下載 iOS/Android

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

更多玄來更精彩文章
你可能感興趣
#2018預測 #運程 #風水玄學
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
新型肺炎
中概股回歸
More
Share