加入最愛專欄  收藏文章 

2018-04-05

【真人真事】以為中風實被松鼠附身?高人妙招化解驚奇事件

  朋友最近經歷了一件奇事。

 

  首先是驚嚇。

 

  他外遊回港不久,一天左手尾指突然麻痺,這感覺一直沿左手而上,直達心臟,他自忖:

 

  「今次弊咧,好似中風喎!」

 

  他畧諳中醫。就為自己艾灸,慢慢稍有好轉。他馬上打電話給老友,這兄弟也有趣,並非立刻送他到醫院,而是押他去見一位高人。

 

  高人端詳了朋友一會後,透露了一個更令他驚嚇的消息:

 

  「有隻松鼠上咗你身噃!」

 

  「唔係掛!」朋友完全不可置信。

 

  「你最近係咪去過加拿大,見過一位十八歲少女,長髮披肩嘅,頭髮好似栗子咁色,帶少少橙色光澤。」

 

  「係呀!你點知?」

 

  「松鼠話俾我知囉。佢本來係呢位小姐嘅寵物,一次出街玩車死咗,唔捨得女主人,就附喺佢身上。你同呢位美少女有一面之緣,松鼠就移居到你身上。」

 

  「點解要移民?」朋友問。

 

  「佢話喺你身上舒服D。」

 

  「咁點解又整蠱我?等我以為中風,嚇餐死。」

 

  「松鼠唔鐘意咖啡味,你最近係咪飲多咗咖啡?」高人問。

 

  「海量OT嘛,唔飲咖啡點頂呀?」

 

  「佢話本來你都幾聽話,自從佢遷到你身上,你都日日食栗子,佢最鐘意食栗子㗎咧。」

 

  「係噃!近來無啦啦每日放工都買包良鄉栗番屋企喎。」

 

  「不過你呢幾日唔止飲咖啡,仲食埋朱古力,松鼠最怕呢兩樣,所以佢發脾氣囉。」

 

  「我唔可以成日做松鼠公寓個喎,可唔可以請佢再移民?」

 

  高人作法,朋友頓覺一身鬆哂。

 

  松鼠走了之後,朋友打電話給美少女,想印證一下高人之言。少女反應好激:

 

  「吓!我隻可愛小松鼠真係跟咗你走呀?佢好cute㗎,毛色咖啡泛橙紅,人見人愛,我叫佢做橙橙,佢走咗我都唔知幾傷心。鳴~鳴。我好掛住佢呀。高人將佢點呀?」

 

  「你放心,佢將橙橙送到松鼠樂園嗰度復活,高人話松鼠好開心呀。唔開心佢就唔肯走啦!」

 

  「我以為只有米奇老鼠樂園咋喎!」

 

  「高人話:不同動物有不同樂土,佢地去嗰度就好快樂,好似人去天堂咁。」

 

  橙橙就去了松鼠天堂復活,人類就要為自己負責。各位如果發覺有中風徵兆,千萬不要學我朋友,自己醫自己,否則好易直上人的天堂!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

etnet TV頻道現已登場,多元化財經及消閒影片輪流送上! ► 即睇

更多玄來更精彩文章
你可能感興趣
#玄學
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
東京奧運
疫苗福利
More
Share