加入最愛專欄  收藏文章 

2018-04-12

做打工皇帝要乜條件?

  呢種幽默感,唔係人人頂得住。

 

  清明節前,朋友趕住出嚟同我食飯,秘書一路追住報告公司事務,朋友就充耳不聞,繼續世運短跑,仲掟低一句:

 

  「有乜事,留番拜山先講啦!哈哈哈。」

 

  我呢位朋友,係跨國大集團一員猛將,乃上市公司CEO,三千人之上,一人之下,年薪加package達八位數字。

 

 

  論相,佢眼神鋒芒盡露,眼仔精精,即個腦轉數好快,兼好擅長商界表演,眉短而有勢,即決斷迅速、講求效率;皮膚雖然睇得出不屑保養,但都算細緻光滑,即係有貴人賞識,兼觀察入微,佢要冧你,易如反掌,佢要疾你,亦唔駛擇日。

 

  呢種組合,有靈活性、準確性,但冇乜耐性。佢自爆:

 

  「啱啱去大陸開會,我嗰度嘅頭頭準備咗二百零八頁嘅powerpoint。我同佢講,如果我要睇咁多字,我就去睇「戰爭與和平」啦!跟住定下規矩,以後書面報告祇可一張A4紙,powerpoint就八頁啦,」

 

  D下屬present好多data,分析完再分析,好多時都冇結論,朋友嘅強項,就係消化完D資料,會再用直覺嚟決定,至今為止,未衰過。佢仲收放自如,警覺性奇高。

 

  「其實喺大公司揸弗,除保持業績有平穩增長之外,仲要有獵鷹嘅銳利,一年有兩三次亮麗嘅動作、精采嘅表演。更重要嘅,係要有聞到(火羅)味嘅觸角,我有一次好快咁研究一單case,總覺得有D唔妥,下屬話冇問題喎,我叫佢地check清楚,結果真係有地雷。」

 

  你唔好以為佢咁揮灑自如,一定幾hea。原來佢真係人肉機械人,公幹時,一定搭夜機,剛扣好安全帶,立即睡著,不吃不喝,抵埗即開會。午餐唔駛搵地道珍味,全人類啃三文治開會。會後佢照例搭夜機,凌晨五時抵港,喺機場貴賓室沖個涼,八時正坐喺公司。佢每年一定幫公司慳番好多酒店餐飲應酬費,抵請!

 

  有幾多人有咁嘅魄力同洞察力?所以,咪以為老細腦細,實則唔易做打工皇帝!

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

全新消閒節目《周一加油站》,幫你踢走悶氣,重新注入元氣! ► 即睇

更多玄來更精彩文章
你可能感興趣
#打工皇帝 #職場
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
索羅斯抄底
台疫情反彈
More
Share