加入最愛專欄  收藏文章 

2020-10-01

【相學大優勢】菲傭角色大轉移!「飛上枝頭變鳳凰」的套路是怎樣?

  這是一個女人騰飛的故事,是被另一個女人的直覺、八卦和師奶邏輯發掘出來的。

 

  偵察出故事脈絡的「師奶」是我朋友,住半山獨立屋,全職做靚太,由於生活缺乏太大起伏,特別注意鄰里瑣事,是該區的「新聞署長」。數年前一晚,她煞有介事地對老公說:

 

  「喂喂喂!我覺得對面間屋即將有大事發生!」

 

  「乜嘢事令你咁興奮?」老公問。

 

  「嗰間屋即將有角色大轉移!」她答。

 

  「你講清楚啲。」

 

  「平日咪菲傭倒垃圾嘅。」像所有偉大的偵探,她的線索都是來自日常生活點滴。

 

  「梗係喇,唔通你見到外星人倒垃圾咩?」老公問。

 

  「唔係,係個鬼佬老細倒垃圾呀!」

 

  「好出奇咩?或者工人放咗假呢。」

 

  「唔會,我明明見到菲傭出出入入。仲有,已經一連兩星期,由單一事態變咗常規。」

 

  「咁即係點呀?」

 

  「個菲傭一路升緊呢囉。」

 

  「我唔明。」老公一頭霧水。

 

  「呢個菲傭三個月前上工。我都話有嘢睇㗎啦!佢胸口咁低、熱褲個叉開得咁高!」

 

  「我絕對冇睇過。」老公急急自證清白。

 

  「我話有嘢睇,唔係指胸前嘅事業線呀,係指真嘅事業升級轉營呀!佢即將由工人晉升為夫人!」

 

  「我唔信!」

 

  「鬼佬最近大包小包咁棒住啲名牌女裝手袋同衣物返嚟,你估畀邊個吖?」師奶舉證說。

 

  丈夫堅決不信,認為是太太神探上身。誰料不久,菲傭大了肚,隨即和老外結了婚、誕下雙胞胎、請了兩位菲傭。還有,據悉在其鄉下買了一個度假村、兩個橡膠園、三個農場。

 

  有一次我在電梯碰到她,察覺到她鼻頭有肉、鼻孔不朝天、顴鼻也頗相襯。還有一點,她嘴邊常掛微笑,據悉鬼佬本來脾氣極臭,從前幾個月就炒一個菲傭,但我女朋友說:「呢位姐姐成日笑口噬噬,老細講乜,佢都話Yes Sir。」

 

  笑得甜、相又靚、加身材正,演活了飛上枝頭變鳳凰的套路。

 

 

 《經濟通》所刊的署名及/或不署名文章,相關內容屬作者個人意見,並不代表《經濟通》立場,《經濟通》所扮演的角色是提供一個自由言論平台。

現凡訂閱etnet YouTube Channel,即賞麥當勞現金券!
► 立即行動

更多玄來更精彩文章
你可能感興趣
#玄學 #命理 #相學 #相學特徵 #飛上枝頭變鳳凰
編輯推介
即時報價
全文搜索
Search
最近搜看
恒大困局
透視大灣區
More
Share